ga terug naar projectenoverzicht

Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Deels verdiepte aanbouw verlengt woonkamer

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

Project: 15130
Jaar: 2015
Locatie: Googweg - Muiderberg
Omschrijving: Verdiepte aanbouw verlengt woonkamer

"Minimalistische detaillering versterkt relatie binnen buiten"


Wel is voor een materiaal als gevelbekleding gekozen dat aansluit op het landelijk karakter van de woning: gepotdekselde zwarte houten delen. De achtergevel is voorzien van een grote glazen pui in de richting van het omringende weiland.

dcf0cd10aadd51d0cd0ac3b4ab9eab6e4bc939b5 eaa75cac96799bbc9d20e58e02eef776f542152f 38da9742b4b2865e5a62068002fde82282edcc58 e38553411d12bf4467a0e29d29631c1d863a3139

Het hoofdgebouw heeft kenmerken van een boerderij-achtige typologie. Zo zijn er kleine stalraampjes op de begane grond. De opdrachtgever wilde deze karakteristiek tijdens de verbouwing versterken en koos ervoor stoere houten schuifdeuren toe te passen op de verdieping.

992a9dac38b762a7435c83754294ae963397c31b

In de oorspronkelijke woning bevond zich een kleine wenteltrap in een hoek van de kamer. Wij hebben ervoor gekozen de trap een meer prominente plek in de woning te geven. Vlak achter de voordeur van de oorspronkelijke woning is daarom tijdens de verbouwing een strak vormgegeven houten trap gemaakt.

5846df8391621f8af1058460a15762d7593a9627
7970e80ff6f66d4bfa105369fe8f641be3691b12
3e53c3fbbe4ffa6043eadf16ffa8bfaa02ee7d7d

Een van de ramen in de aanbouw is anders gedetailleerd dan de overige ramen. Hier is namelijk gekozen voor een zeer minimalistische detaillering van de dakrand. Deze detaillering heeft tot gevolg dat er een sterke visuele relatie tussen binnen en buiten ontstaat en veel licht in de aanbouw treedt.

 

3462abb31a08561014d42de3e6a708ca337fbd3f

De aanbouw is voorzien van grote glasvlakken. Deze bieden een prachtig uitzicht, maar laten ook veel daglicht binnen. 

8cb53e242581dfc444e2061496ef5e2496fe6f70

Om er voor te zorgen dat de zon de woning niet overmatig opwarmt is ervoor gekozen om een luifel in de architectuur van de aanbouw te integreren. Dit biedt tevens de mogelijkheid om buiten te zitten als het regent!

Studio appartementen aan de gracht

In Amsterdam transformeerden wij dit grachtenpand tot een appartementengebouw met vijf zelfstandige woningen. In overleg met de welstandscommissie is de oude erker in ere hersteld en is een nieuwe dakkapel toegevoegd aan dit orde 2 pand. Hiertoe hebben wij een uitgebreide analyse van de historische foto’s en bouwtekeningen gemaakt. Met behulp van dit historisch onderzoek is de de gevel in originele bouwstijl weten te herstelt.

De woningen hebben allemaal een prachtig uitzicht over de gracht en kijken het tegenoverliggende straatje in waar de Westerkerk aan het einde te zien is. Om deze rede zijn de woonkamers aan de voorzijde gepositioneerd en de slaapkamers aan de achterzijde. Door het kleine vloeroppervlak van de verdiepingen is het passen en meten geweest om alle functies op een goede manier in de plattegrond verenigd te krijgen. Met veel meetwerk en creatieve inzichten van de opdrachtgever is dit uiteindelijk een succesvolle transformatie geworden.

ga naar project
Een monument energiezuinig isoleren

Voor dit Rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor de renovatie en isolatie. De villa wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

ga naar project
Eigentijdse verbouwing van woonark

Het project betreft een verbouwing van een enkellaagse woonark in Rotterdam. De oude woonark was voorzien van horizontale grijze kunststof beplating en witte kozijnen. Ons ontwerp geeft een split-level aan de woonark. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van kantoorgebouw naar acht luxe stadsappartementen

Aan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter. 

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Zinken dakopbouw

In Den Haag hebben wij een dakopbouw gemaakt op een oud jaren 30 pand. De dakopbouw ligt terug van de voorgevel, zodat wij een balkon op de voorgevel konden maken vanwege het mooie uitzicht. Omdat het een terugliggende dakopbouw is hebben we ervoor gekozen een ander materiaal te gebruiken dan de bakstenen waar het hele pand van gemaakt is. We hebben gekozen voor grijs zink, dat weer terugkomt in het hekwerk, in de luiken en in de kozijnen die we gebruikt hebben.

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project