Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.
Project: | 15130 |
Jaar: | 2015 |
Locatie: | Googweg - Muiderberg |
Omschrijving: | Verdiepte aanbouw verlengt woonkamer |
Wel is voor een materiaal als gevelbekleding gekozen dat aansluit op het landelijk karakter van de woning: gepotdekselde zwarte houten delen. De achtergevel is voorzien van een grote glazen pui in de richting van het omringende weiland.
Het hoofdgebouw heeft kenmerken van een boerderij-achtige typologie. Zo zijn er kleine stalraampjes op de begane grond. De opdrachtgever wilde deze karakteristiek tijdens de verbouwing versterken en koos ervoor stoere houten schuifdeuren toe te passen op de verdieping.
In de oorspronkelijke woning bevond zich een kleine wenteltrap in een hoek van de kamer. Wij hebben ervoor gekozen de trap een meer prominente plek in de woning te geven. Vlak achter de voordeur van de oorspronkelijke woning is daarom tijdens de verbouwing een strak vormgegeven houten trap gemaakt.
Een van de ramen in de aanbouw is anders gedetailleerd dan de overige ramen. Hier is namelijk gekozen voor een zeer minimalistische detaillering van de dakrand. Deze detaillering heeft tot gevolg dat er een sterke visuele relatie tussen binnen en buiten ontstaat en veel licht in de aanbouw treedt.
De aanbouw is voorzien van grote glasvlakken. Deze bieden een prachtig uitzicht, maar laten ook veel daglicht binnen.
Om er voor te zorgen dat de zon de woning niet overmatig opwarmt is ervoor gekozen om een luifel in de architectuur van de aanbouw te integreren. Dit biedt tevens de mogelijkheid om buiten te zitten als het regent!
Studioschaeffer heeft deze woning midden in de natuur op de Veluwe uitgebreid en gemoderniseerd. De houten colonnade vormt een kraag om de woning, zorgt voor de schaduw op de zuidzijde en kadert het landschap eromheen in. In een vloeiende beweging worden loop- en zichtlijnen geleid. De bijgebouwen op het landgoed en de boomrijke omgeving worden zo onderdeel van de woning.
ga naar projectBij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.
ga naar projectDe belangrijkste opgave bij deze verbouwing was het nog meer verbinden van de woning met de tuin. Deze nieuwbouw woning in Leiden had al een grote pui aan de tuinzijde. De opdrachtgever wilde echter een nog transparantere relatie met de tuin. En de pui moest helemaal open kunnen. Deze wens hebben wij vertaald in een glazen gevel die net even voorbij de bestaande baksteen gevel steekt. De hoek van de aanbouw bestaat uit een aluminium schuifpui dit in zijn geheel opengeschoven kan worden. Op deze wijze hebben wij de wens van de klant in vervulling gebracht.
Intern zijn twee bouwmuren voorzien van een wanddoorbraak. Op deze wijze zijn de bestaande ruimten op een mooie manier verbonden met de nieuwe lichte tuinkamer. De vloerafwerking van de bestaande ruimten is intact gelaten. In de tuinkamer is er gekozen voor dezelfde tegels als de tuin. Hierdoor vloeit buiten mooi door naar binnen.
ga naar projectAan de Roodborstlaan gelegen in de Vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning.
ga naar projectDe diepe tuin maakt plaats voor een moderne uitbouw. Het ontwerp van de aanbouw sluit aan bij de architectonische stijl van de bestaande woning, maar dan met een moderne twist. Door de glazen puien die doorlopen tot aan de grond valt er veel daglicht in de woning en ontstaat er een open verbinding met de tuin.
ga naar projectVoor een woning aan de Joan Maetsuyckerstraat in Den Haag hebben wij een ruimte dakopbouw ontworpen met een verbijzondering in het metselwerk aan de achtergevel van de dakopbouw. Duurzaamheid speelt bij dit project een belangrijke rol. Daarom is er een hybride warmtepomp geplaatst en op de dakopbouw komt een groendak met zonnepanelen.
ga naar projectMeer licht en ruimte creëren in een eengezinswoning in Utrecht. Dat is de vraag die wij van de bewoners van deze woning kregen.
ga naar projectDeze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke, slanke, stalen kozijnen.
ga naar projectDeze woning aan de Spaargarenstraat in Oegstgeest hebben wij uitgebreid met een aanbouw en volledig gerenoveerd. De originele woning is aan de binnenzijde geheel gestript en vervolgens opnieuw opgebouwd. De woning is na-geïsoleerd en de oude beglazing is vervangen door HR++ beglazing. Het eindresultaat is een ruime volledig gemoderniseerde jaren ‘30 eengezinswoning met een passende aanbouw.
ga naar projectDit voormalige kantoorpand aan de Mauritskade in Den Haag is met een slim ontwerp omgebouwd tot een short-stay appartementencomplex. De uitdaging lag hierbij in het creëren van appartementen met genoeg licht en ruimte. Door creatief en efficiënt om te gaan met de ruimte hebben we per verdieping drie appartementen kunnen realiseren. Daarbij is er een dakopbouw ontworpen om het oppervlak te vergroten. Door de woningen te laten verspringen komt in ieder appartement zowel aan de voor- als de achterkant de optimale hoeveelheid licht binnen. Het resultaat is een aangename leefomgeving.
ga naar projectMeer woonruimte. In deze tijd van woningnood is dat een veelgehoorde wens. Aan de Laan van Poot hebben wij een ontwerp gemaakt waar door middel van een aanbouw en het vergroten van de dakkapellen meer leefruimte ontstaat.
In de aanbouw is ruimte voor een open keuken en extra zitruimte. Op de plaats waar de keuken stond, is nu ruimte voor een werkkamer die gebruikt kan worden voor pottenbakken. Daarnaast is er ook een droogruimte voor de potten. Vanuit de bestaande woonkamer zal een nieuw raam een leuke doorkijk bieden op de creaties die staan te drogen.
De aanbouw is ontworpen van donker- en lichtgrijs zink met een grote glazen pui. Over de hele breedte is er de mogelijkheid om de pui door middel van houten schuifpanelen dicht te maken.
ga naar projectHet is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
ga naar projectEen oude garage renoveren tot een luxueus appartement. Met deze vraag kwam de opdrachtgever naar ons toe. Het uitgangspunt in ons ontwerp is om de industriële uitstraling van de garage te behouden. De uitdaging was de wisselwerking tussen het robuuste karakter van het bestaande pand en het toevoegen van een luxueuze woonsfeer.
Om dit te realiseren is de ruimtelijkheid van de garage behouden. Er is een visueel grote open ruimte gecreëerd met de keuken als centraal punt. De voorgevel is zo ontworpen dat de stijl van de bestaande garagedeuren behouden blijft.
ga naar projectHet garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin.
ga naar projectGeniet vanuit je woonkamer van het weidse uitzicht over één van de Friese meren! Bij de woning aan het Doniapark in Langweer is de relatie tussen het water en de woning versterkt, waardoor de omgeving optimaal tot zijn recht komt. Daarmee is ook de kwaliteit van het wonen verhoogt. Naast een sterke visuele connectie was het uitgangspunt om het water ook fysiek toegankelijker te maken vanuit de woning. Verder had de opdrachtgever de wensen om meer ruimte te creëren en de woning op een prettige en efficiënte wijze te verwarmen.
ga naar projectDit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw. We hebben vijf luxe appartementen gerealiseerd in het woongebouw. Voor de bewoners van appartementen is ook een tuin ontworpen met daarin parkeerplaatsen.
ga naar projectModern wonen in een voormalige koetswoning in een historisch gedeelte van Den Haag. In Den Haag hebben wij een ontwerp gemaakt waarbij een oude koetswoning wordt verbouwd tot eengezinswoning. Het karakteristieke pand is zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten.
Om de strakke uitstraling van de voorgevel te volgen is gekozen voor een grote glazen pui met stalen kozijnen voor extra daglicht. De oude garagedeur wordt vervangen voor schuifdeuren die beter bij het aanzicht van de woning passen.
ga naar projectVoor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.
We hebben een ontwerp gemaakt waarbij we middels subtiele ingrepen meer gevelopeningen hebben gecreëerd. Er zijn openslaande deuren geplaatst op de plekken waar eerder ramen zaten en ook in de rieten kap zijn enkele toevoegingen gedaan. De bestaande kleine dakkapellen zijn behouden gebleven en er zijn nieuwe in dezelfde proporties toegevoegd.
ga naar projectVoor deze woning in Hilversum hebben wij een uitbouw ontworpen die naadloos aansluit bij de karakteristieke jaren 30 woning. Naast het ontwerp van de aanbouw hebben wij een interieurvoorstel voor de aanbouw gemaakt.
ga naar projectVeel oude basisscholen in de grote steden worden getransformeerd tot appartementencomplexen. Deze transformatie wordt veelal door onze architecten begeleid. Bij dit project in de Amsterdamse Floris Versterstraat is de school door projectontwikkelaar Lingotto casco opgeleverd waarna wij de invulling voor twee klaslokalen op de tweede verdieping ontworpen hebben.
ga naar projectAan de Tweede Oosterparkstaat in Amsterdam staat een aantal unieke herenhuizen met zowel een voortuin als een achtertuin. De huizen zijn van oudsher ontwikkeld met een relatief lage begane grondverdieping en een grote eerste verdiepingshoogte. De eerste verdieping bevatte de meest representatieve ruimtes van het pand.
Onze opdracht was om een woonkamer met open keuken op de begane grond te realiseren en daarbij rekening te houden met een mooie overgang van woning naar tuin.
ga naar projectAan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg.
ga naar projectIn het Haagse Duinoord hebben wij deze moderne dakopbouw ontworpen. De optopping bevind zich op een kruising aan de Groot Hertoginnelaan, hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de stad. Door het vele glas, met de openen vouwdeuren die toegepast zijn, kan je vanuit alle hoeken van dit uitzicht genieten.
ga naar projectMidden in Amsterdam biedt deze dakopbouw met twee dakterrassen een oase van rust. Grote ramen kenmerken deze moderne optopping in Amsterdam en brengen extra daglicht in de woning. Onze opdrachtgever zocht naar een manier om de woning uit te breiden en binnen met buiten te verbinden. Met aan zowel de voorzijde als achterzijde een dakterras maakt deze dakopbouw dat mogelijk. De keuken en woonkamer zijn in de nieuwe verdieping gevestigd zodat optimaal genoten kan worden van de nieuwe buitenruimtes.
ga naar projectIn hartje Amsterdam is deze bungalowachtige woning verbouwd naar een droomhuis. Het exterieur van de woning kenmerkt zich door de bakstenen muren die van buiten door naar binnen lopen. De bakstenen muren en open haard zijn bewust niet gestuukt, zodat binnen met buiten blijft communiceren en de lengtelijnen van het huis niet worden doorbroken.
ga naar projectAan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.
ga naar projectIn sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.
ga naar projectDe eigenaren van dit authentieke verouderde dijkhuis in Amsterdam Noord wensten een comfortabele gezinswoning met een unieke indeling die aansluit bij een moderne levensstijl.
ga naar projectDeze voormalige bakkerij met winkel is al jaren een woonhuis. De indeling van de woning sloot niet aan bij de wensen van de bewoners. Het is tijd voor een grondige renovatie! We brengen veel details terug in de gevel en creëren een eigentijdse, praktische woningindeling.
ga naar projectOp ongeveer een uur rijden van onze bespreekruimte in Zwolle ligt een van onze meest spectaculaire projecten. Het betreft een grote aanbouw in het verlengde van een schattige oude woning. Architect Keke d’Ancona ontwierp, naar wens van de opdrachtgevers, samen met de aannemer robuusteiken.nl een eikenhouten draagconstructie, die dezelfde hoofdvorm heeft als het bestaande huis.
De gevelafwerking is uitgevoerd in zink, dat een moderne uitstraling heeft en meteen een prachtig contrast vormt met de warme binnenzijde van de aanbouw.
ga naar project
De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd.
ga naar projectHoe kun je een zo ruim mogelijke dakopbouw creëren wanneer deze een schuin dak moet krijgen van de gemeente? Het antwoord op deze vraag is te vinden aan de Haarlemmerweg 34 in Leiden. Wij hebben op deze woning uit 1900 een dakopbouw ontworpen met een mansarde dakvorm. Bij een mansardedak maakt het dakvlak een extra knik, waardoor binnen de kapvorm extra ruimte ontstaat.
ga naar projectDeze charmante vrijstaande bungalow uit de jaren 60 kon wel wat liefde gebruiken. De kleuren geel en bruin kwamen overal terug en de hokkerige indeling paste niet bij het gezinsleven van de opdrachtgever. Door een aantal tussenwanden op de woonverdieping te verwijderen en een nieuw dak met een steilere hellingshoek te creëren, konden we de bungalow meer woonruimte geven binnen de oorspronkelijke muren.
De buitenzijde is helemaal na-geïsoleerd en vervolgens wit gestuct, wat de woning een eigentijdse uitstraling geeft. Dit sluit goed aan bij de stijl en smaak van de bewoners.
ga naar projectHet was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.
ga naar projectDeze charmante jaren 10 woning in de Utrechtse wijk Lombok heeft een afwijkende vorm door haar ligging in de buitenbocht van de straat.
De nieuwe bewoners, een gezin van 5, zagen de potentie van dit huis goed in. Hun belangrijkste wensen waren: meer leefruimte, functionele opbergruimte én architectonische details.
ga naar projectEen jaren 20 woning vergroten, verduurzamen en van het gas af? Het kan! Wij zijn gevraagd om het ontwerp te maken voor de verduurzaming en uitbreiding van deze woning in Voorburg.
Aan de achterzijde van de woning wordt een aanbouw geplaatst. De vergunningsvrije aanbouw creëert een woonkeuken met uitzicht op de tuin.
ga naar projectEen moderne stadsvilla met een ruim woonoppervlak, karakteristieke ruimten in een klassieke omgeving. Deze termen zijn kenmerkend voor de drie luxe Garden Lofts die worden gerealiseerd in het Zeeheldenkwartier in Den Haag.
De grootste uitdaging in ons ontwerp was om daglicht toe te voegen aan elke woning. Om dit te realiseren is elke woning ingericht als patiowoning. De relatie met de buitenruimte wordt versterkt door het licht en de ruimtelijkheid van de woning.
ga naar projectHoe kun je een gedateerde woning weer helemaal up-to-date krijgen? Dat is een vraag die wij geregeld krijgen. Met de nodige creativiteit komen we altijd weer tot verrassende resultaten. Zo ook bij deze woning aan de Rijn- en Schiekade in Leiden. Het geheel oogde nogal rommelig en vervallen bij ons eerste bezoek. Wij zagen echter direct de potentie van de woning. Er was ruimte voor extra volume op de eerste verdieping en de oorspronkelijke woning had mooie originele elementen.
ga naar project