Balkon bouwen

Ontbijten in het dunne ochtendzonnetje? Na het werk een borrel in de avondzon? Een buitenruimte aan je huis is heerlijk, maar niet iedere woning heeft een tuin of een dakterras. Juist voor woningen, die dit niet hebben, is een balkon geschikt.

Hoe groot kan een balkon zijn?

Zeker als je het balkon wilt gebruiken om met vrienden of familie een maaltijd te nuttigen, dan is het fijn als je balkon wat ruimer is. De maximaal haalbare maatvoering van balkons hangt enerzijds af van de mogelijkheden van de constructie en anderzijds van de regels van de gemeente. Onze ervaring is dat balkons meestal 2m diep mogen zijn, alhoewel we ook uitzonderingen tegenkomen waar balkons 2,5m diep uitgevoerd mogen worden van de gemeente. Als er gekozen wordt voor een balkon dat aan de gevel ‘opgehangen’ wordt, dan kan ook de bouwkundige staat van het gebouw een beperking vormen.

balkon-maken-architect-1200x600-1

Welk type balkon past bij mij?

Een balkon kan op hoofdlijnen op drie manieren aan de gevel bevestigd worden. Ten eerste kan het balkon middels tuien aan de gevel opgehangen worden. Er ontstaat dan dus een soort ‘hangbalkon’ zoals rechts afgebeeld. Daarnaast kan je het balkon op kolommen zetten. Het balkon staat dan als het ware op poten naast je woning. Tot slot kan het balkon middels ‘uitkragende liggers’ aan de vloer verankerd worden, zodat je geen tuien of kolommen nodig hebt. Een hangbalkon wordt vaak gebruikt als je de onderburen niet wil belasten. Wij zien dan ook dat hangbalkons veel voorkomen bij appartementen in binnenstedelijke gebieden. Een balkon op poten is een eenvoudige manier van construeren en wordt vaak toegepast als er geen onderburen zijn of als een appartementengebouw in één keer van balkons voorzien moet worden. De ingewikkeldste manier voor het bouwen van een balkon is de laatste optie met uitkragende liggers. Deze constructiewijze ziet er heel netjes en strak uit, maar heeft veel impact op het bestaande pand: vloeren moeten open, gevels moeten doorboord worden, etc. Wij gebruiken deze methode vrijwel uitsluitend als er sprake is van een complete renovatie van een pand.

Afwerking van het balkon

En hoe ziet het balkon er dan precies uit? Bij het bepalen van het uiterlijk van het balkon kijken wij goed naar de bestaande architectuur van het pand en bestuderen de lokale welstandsnota. Het meest in het oog springend is natuurlijk het hekwerk van het balkon. Bij een klassiek pand denk je misschien al snel aan een houten balkonhekwerk, terwijl een modern pand vaak om een stalen hekwerk vraagt. Per project bekijken wij welk materiaal het meeste kans maakt bij de gemeente tijdens de vergunningverlening en adviseren hierover. Uiteraard luisteren we ook goed naar jouw wensen! Naast het hekwerk is het belangrijk om over de afwatering van het balkon na te denken. Wij vinden het altijd een goed idee om een waterdicht balkon te maken, waarbij het dus mogelijk is de planten water te geven zonder ruzie met de onderburen te krijgen. Het maken van een waterdicht balkon is natuurlijk wel duurder dan het maken van een balkon dat gewoon uit losse planken bestaat.

balkon-maken-architect-768x525-5

Samen met de buren bouwen

Wij krijgen dikwijls de vraag om balkons te tekenen op een serie buurpanden: erg leuk en kostentechnisch interessant! Het collectief aanpakken van dit soort projecten wordt Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd. Klik hier voor meer informatie over CPO.

balkonmakenarchitect-768x525-4

Ook geschikt voor mijn huis?

Wij adviseren je om voorafgaand aan het proces te informeren bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn volgens het bestemmingsplan en om daarnaast met de buren in overleg te gaan als het pand in een VVE zit. Mocht de gemeente zeggen dat het binnen het bestemmingsplan niet mogelijk is om een balkon aan de woning te bouwen, dan kan je het beste even langskomen op ons inloopspreekuur. Je kunt dan de mogelijkheden voor het afwijken van het bestemmingsplan met één van onze architecten bespreken.

3-balkonmakenarchitect-768x525-2
7-balkon-maken-architect-768x525-1 balkon-maken-architect-768x525-6

Ons proces?

Wij zijn architecten en helpen dus met het ontwerp en tekenwerk voor de aanvraag omgevingsvergunning. Wij dienen vervolgens de vergunningaanvraag voor het balkon in en houden contact met de gemeente en de commissie van welstand om te zorgen dat de vergunningprocedure soepel verloopt. Als de vergunning verleend is kunnen wij helpen met het contracteren van de aannemer. Ook kunnen we de bouw voor je begeleiden. Dit laatste houdt in dat we op de bouw langskomen om te kijken of de aannemer zich aan de afspraken en aan de vergunning houdt. Tot slot kunnen wij indien gewenst bij de oplevering van het balkon aanwezig zijn, waarna je het balkon in gebruik kan nemen en kan gaan genieten van het lang verwachte ontbijtje in de ochtendzon!