Bouwtekeningen: een overzicht


Er zijn veel verschillende soorten bouwtekeningen. Zo zijn er tekeningen die door de aannemer gebruikt worden tijdens de bouw, maar ook zijn er tekeningen voor het aanvragen van de omgevingsvergunning of bouwtekeningen die alleen het ontwerp van jouw verbouwing weergeven. Je kan je voorstellen dat het ene type tbouwekeningen veel meer tijd kost om te maken dan het andere type. Aan verschillende typen tekeningen zijn dus ook verschillende kosten verbonden. Om nu precies te bepalen welk type bouwtekeningen je nodig hebt, hebben wij alvast een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Tekeningen voor de omgevingsvergunning

Voor de omgevingsvergunning heb je bouwtekeningen nodig met schaal 1:100 (1cm op tekening is gelijk aan 100 cm in werkelijkheid) en vaak detailtekeningen met schaal 1:5 of 1:10. Deze tekeningen moeten de juiste technische informatie bevatten, zodat de gemeente uw bouwplannen kan beoordelen aan de regelgeving. In de tekeningen voor de omgevingsvergunning is het dus niet nodig om details aan te geven die geen invloed hebben op de (regel-)technische haalbaarheid van jouw bouwplan. Zaken die in tekeningen voor de omgevingsvergunning niet aangegeven hoeven te worden zijn bijvoorbeeld vaak: kleur en merk van de tegels in de badkamer, het type lamp in de woonkamer, de kleur van de binnenkant van de kozijnen, het type vloerbedekking in de slaapkamer, de exacte positie van de stopcontacten of het merk van de badkuip. Voor de omgevingsvergunning hoeven alleen de beeldbepalende detailtekeningen gemaakt te worden en dus niet alle technische detailtekeningen.


Tekeningen voor de aannemer

De aannemer wil in de meeste gevallen wel precies weten welke materialen, merken en kleuren gebruikt moeten worden. Bouwtekeningen op basis waarvan de aannemer zijn prijs bepaalt moeten daarom veel uitgebreider zijn dan tekeningen voor de vergunningsaanvraag. De tekeningen voor de aannemer bevatten onder andere de volgende informatie: technische detailtekeningen, positie van stopcontacten (wandcontactdozen / WCD), positie van overige elektrische aansluitingen, materiaalgebruik, exacte indeling badkamer, exacte indelingstekening van de keuken, wand- en vloerafwerkingen, enzovoorts. Deze tekeningen hebben vaak schaal 1:50.

Splitsingstekeningen

Wanneer je een woning kadastraal wilt splitsen, dan zijn splitsingstekeningen nodig. Splitsingstekeningen geven met dikke lijnen aan hoe de verdeling in appartementsrechten geregeld is. De splitsingstekeningen worden toegevoegd aan de splitsingsakte van de notaris. 

Ontwerptekeningen

Wanneer je nog niet precies weet hoe je wilt verbouwen, dan kan je voorafgaand aan de tekeningen voor de omgevingsvergunning eerst ontwerptekeningen laten maken. Ontwerptekeningen bevatten nog geen technische informatie. Zo staat in ontwerptekeningen wel aangegeven waar bepaalde muren staan, maar de exacte wandopbouw is nog niet aangegeven. Uiteraard houdt de architect hier in zijn hoofd wel rekening mee, zodat er geen tekeningen gemaakt worden die later technisch niet haalbaar blijken te zijn.

Verkooptekeningen

Verkooptekeningen kunnen ervoor zorgen dat je woning sneller verkocht wordt. Je kunt bij een verkooptekening de bestaande situatie door ons laten natekenen, maar bijvoorbeeld ook mogelijke indelingsvarianten uit laten tekenen. Met behulp van verschillende indelingsvarianten kan een potentiële koper zien wat de mogelijkheden van de woning zijn. 

Complete renovatie herenhuis

Aan de Tweede Oosterparkstaat in Amsterdam staat een aantal unieke herenhuizen met zowel een voortuin als een achtertuin. De huizen zijn van oudsher ontwikkeld met een relatief lage begane grondverdieping en een grote eerste verdiepingshoogte. De eerste verdieping bevatte de meest representatieve ruimtes van het pand.

Onze opdracht was om een woonkamer met open keuken op de begane grond te realiseren en daarbij rekening te houden met een mooie overgang van woning naar tuin.

ga naar project
Studio appartementen aan de gracht

In Amsterdam transformeerden wij dit grachtenpand tot een appartementengebouw met vijf zelfstandige woningen. In overleg met de welstandscommissie is de oude erker in ere hersteld en is een nieuwe dakkapel toegevoegd aan dit orde 2 pand. Hiertoe hebben wij een uitgebreide analyse van de historische foto’s en bouwtekeningen gemaakt. Met behulp van dit historisch onderzoek is de de gevel in originele bouwstijl weten te herstelt.

De woningen hebben allemaal een prachtig uitzicht over de gracht en kijken het tegenoverliggende straatje in waar de Westerkerk aan het einde te zien is. Om deze rede zijn de woonkamers aan de voorzijde gepositioneerd en de slaapkamers aan de achterzijde. Door het kleine vloeroppervlak van de verdiepingen is het passen en meten geweest om alle functies op een goede manier in de plattegrond verenigd te krijgen. Met veel meetwerk en creatieve inzichten van de opdrachtgever is dit uiteindelijk een succesvolle transformatie geworden.

ga naar project
Een monument energiezuinig isoleren

Voor dit Rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor de renovatie en isolatie. De villa wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

ga naar project
Eigentijdse verbouwing van woonark

Het project betreft een verbouwing van een enkellaagse woonark in Rotterdam. De oude woonark was voorzien van horizontale grijze kunststof beplating en witte kozijnen. Ons ontwerp geeft een split-level aan de woonark. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van kantoorgebouw naar acht luxe stadsappartementen

Aan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter. 

ga naar project
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Zinken dakopbouw

In Den Haag hebben wij een dakopbouw gemaakt op een oud jaren 30 pand. De dakopbouw ligt terug van de voorgevel, zodat wij een balkon op de voorgevel konden maken vanwege het mooie uitzicht. Omdat het een terugliggende dakopbouw is hebben we ervoor gekozen een ander materiaal te gebruiken dan de bakstenen waar het hele pand van gemaakt is. We hebben gekozen voor grijs zink, dat weer terugkomt in het hekwerk, in de luiken en in de kozijnen die we gebruikt hebben.

ga naar project