Bouwtekeningen: een overzicht


Er zijn veel verschillende soorten bouwtekeningen. Zo zijn er tekeningen die door de aannemer gebruikt worden tijdens de bouw, maar ook zijn er tekeningen voor het aanvragen van de omgevingsvergunning of tekeningen die alleen het ontwerp van uw verbouwing weergeven. Je kan je voorstellen dat het ene type tekeningen veel meer tijd kost om te maken dan het andere type. Aan verschillende typen tekeningen zijn dus ook verschillende kosten verbonden. Om nu precies te bepalen welk type tekeningen je nodig hebt, hebben wij alvast een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Tekeningen voor de omgevingsvergunning

Voor de omgevingsvergunning heb je bouwtekeningen nodig met schaal 1:100 (1cm op tekening is gelijk aan 100 cm in werkelijkheid) en vaak detailtekeningen met schaal 1:5 of 1:10. Deze tekeningen moeten de juiste technische informatie bevatten, zodat de gemeente uw bouwplannen kan beoordelen aan de regelgeving. In de tekeningen voor de omgevingsvergunning is het dus niet nodig om details aan te geven die geen invloed hebben op de (regel-)technische haalbaarheid van uw bouwplan. Zaken die in tekeningen voor de omgevingsvergunning niet aangegeven hoeven te worden zijn bijvoorbeeld vaak: kleur en merk van de tegels in de badkamer, het type lamp in de woonkamer, de kleur van de binnenkant van de kozijnen, het type vloerbedekking in de slaapkamer, de exacte positie van de stopcontacten of het merk van de badkuip. Voor de omgevingsvergunning hoeven alleen de beeldbepalende detailtekeningen gemaakt te worden en dus niet alle technische detailtekeningen.

Tekeningen voor de aannemer

De aannemer wil in de meeste gevallen wel precies weten welke materialen, merken en kleuren gebruikt moeten worden. Tekeningen op basis waarvan de aannemer zijn prijs bepaalt moeten daarom veel uitgebreider zijn dan tekeningen voor de vergunningsaanvraag. De tekeningen voor de aannemer bevatten onder andere de volgende informatie: technische detailtekeningen, positie van stopcontacten (wandcontactdozen / WCD), positie van overige elektrische aansluitingen, materiaalgebruik, exacte indeling badkamer, exacte indelingstekening van de keuken, wand- en vloerafwerkingen, enzovoorts. Deze tekeningen hebben vaak schaal 1:50.

Splitsingstekeningen

Wanneer je een woning kadastraal wilt splitsen, dan zijn splitsingstekeningen nodig. Splitsingstekeningen geven met dikke lijnen aan hoe de verdeling in appartementsrechten geregeld is. De splitsingstekeningen worden toegevoegd aan de splitsingsakte van de notaris. Hieronder ziet u een voorbeeld van een splitsingstekening.

Ontwerptekeningen

Wanneer je nog niet precies weet hoe je wilt verbouwen, dan kan je voorafgaand aan de tekeningen voor de omgevingsvergunning eerst ontwerptekeningen laten maken. Ontwerptekeningen bevatten nog geen technische informatie. Zo staat in ontwerptekeningen wel aangegeven waar bepaalde muren staan, maar de exacte wandopbouw is nog niet aangegeven. Uiteraard houdt de architect hier in zijn hoofd wel rekening mee, zodat er geen tekeningen gemaakt worden die later technisch niet haalbaar blijken te zijn.

Verkooptekeningen

Verkooptekeningen kunnen ervoor zorgen dat je woning sneller verkocht wordt. Je kunt bij een verkooptekening de bestaande situatie door ons laten natekenen, maar bijvoorbeeld ook mogelijke indelingsvarianten uit laten tekenen. Met behulp van verschillende indelingsvarianten kan een potentiële koper zien wat de mogelijkheden van de woning zijn. 

Energiezuinige renovatie monument Wassenaar

Bij de renovatie van dit monument in Wassenaar kwamen wij voor de opdracht te staan de stookkosten te beperken. Om deze rede is de nieuw gemaakte rieten kap met cellulose nageïsoleerd van binnenuit en is een duurzame installatie aangebracht die voor het verwarmen en koelen van het pand zorgt.

ga naar project
Eigentijdse verbouwing van woonark

Het project betreft een verbouwing van een enkellaagse woonark in Rotterdam. De oude woonark was voorzien van horizontale grijze kunststof beplating en witte kozijnen. Ons ontwerp geeft een split-level aan de woonark. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van kantoorgebouw naar acht luxe stadsappartementen

Aan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter. 

ga naar project
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Zinken dakopbouw

In Den Haag hebben wij een dakopbouw gemaakt op een oud jaren 30 pand. De dakopbouw ligt terug van de voorgevel, zodat wij een balkon op de voorgevel konden maken vanwege het mooie uitzicht. Omdat het een terugliggende dakopbouw is hebben we ervoor gekozen een ander materiaal te gebruiken dan de bakstenen waar het hele pand van gemaakt is. We hebben gekozen voor grijs zink, dat weer terugkomt in het hekwerk, in de luiken en in de kozijnen die we gebruikt hebben.

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project