ga terug naar projectenoverzicht

Monumentaal pakhuis Amsterdam

Vide brengt licht in het souterrain

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

Project: 14243
Jaar: 2014
Locatie: Krom Boomssloot - Amsterdam
Omschrijving: volledige renovatie monumentaal pakhuis in Amsterdam

"De vide brengt licht in het souterrain"


Om van het souterrain een goede gebruiksruimte te maken is de vloer van het souterrain uitgegraven. Hierbij kwam niet alleen een oud riool als archeologische vondst naar boven, maar werd ook ontdekt dat onder de betonvloer een authentieke vloer van ‘boeren geeltjes’ lag. In overleg met monumentenzorg is besloten deze klinkertjes in het zicht terug te plaatsen als nieuwe afwerkvloer van de hal in het souterrain.

14243-bv-tek-rvt-2016-08-26-achtergevel-nieuw-gr2a1484569409 14243-bv-tek-rvt-2016-08-26-achtergevel-nieuw-gr2b1484569409 14243-bv-tek-rvt-2016-08-26-achtergevel-nieuw-gr2c14

De combinatie van oude houten balken, de ‘boeren geeltjes’ en de houten planken vloer enerzijds en de moderne elementen, zoals het glazen hekwerk, de keuken en het verlichtingsplan, anderzijds geven het pand een enorme dynamiek.

14243-uo-afb-2016-05-17-kl21484644654

Het project is een voorbeeld voor hoe om te gaan met duurzaamheidseisen in monumentale panden. Energiebesparing is gerealiseerd door het isoleren van de nieuwe vloer, het aanbrengen van dampopen isolatie op de gevels, het aanbrengen van een WTW-unit en door het pand te voorzien van vloerverwarming.

14243-uo-afb-2016-05-17-kl11484644654
01334492942f86e4899762908e4e12775d0c2469
55313f5ab102b973460add8b91758b26a2e83feb

Het lichtplan accentueert de ambitie van het ontwerp om de voorgevel met de achtergevel en de bovenverdieping met de onderverdieping te verbinden. Voor- en achtergevel worden verbonden door middel van een rij spots, terwijl boven en beneden met elkaar verbonden worden door armaturen, die de vide beschijnen.

79f070f777bc5986764214361d1e824b50cb74f2

In de gevel is er in overleg met de monumentenzorg een tweetal roosters in de gevel voorzien van een kozijnloos draairaampje. Deze detaillering kon op steun van de commissie rekenen, omdat het contrast tussen het kozijnloze raam en de monumentale gevel groot is.

5-14243-uo-afb-2016-05-17-kl3

Onze werkzaamheden voor dit project betroffen: ontwerp, aanvraagvergunningen, bouwvoorbereiding, aanbesteding en bouwbegeleiding. Het project is voor subsidie ten behoeve van duurzame verbouw in aanmerking gekomen.

Huis Maarheeze

In 2007 begonnen wij aan de  grootscheepse restauratie van deze villa. Het Rijksmonument op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal was in redelijke staat. De tuin was echter zeer vervallen. Onze restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla
ga naar project
Zinken dakopbouw
ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project