ga terug naar projectenoverzicht

Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Voor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

We hebben een ontwerp gemaakt waarbij we middels subtiele ingrepen meer gevelopeningen hebben gecreëerd. Er zijn openslaande deuren geplaatst op de plekken waar eerder ramen zaten en ook in de rieten kap zijn enkele toevoegingen gedaan. De bestaande kleine dakkapellen zijn behouden gebleven en er zijn nieuwe in dezelfde proporties toegevoegd.

Project: 17086
Jaar: 2017
Locatie: Wassenaar
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, bouwtekeningen , bouwvoorbereiding, ontwerp

"Dit project heeft een eervolle vermelding gekregen van de Wassenaarse Monumenten Prijs 2019"


Dit project is ook genomineerd voor de longlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019.

9-duurzame-renovatie-rijksmonument-helena-anna-hof-768x525-1 duurzame-renovatie-rijksmonument-helena-anna-hof-768x525-3

Isolatie
Isolatie was een belangrijk thema bij deze verbouwing. Om energieverlies te beperken zijn de vloeren, tussenvloeren en het dak geïsoleerd. Voor de nieuwe rieten schroefkap is gekozen voor cellulose, een isolatiemateriaal bestaande uit papiersnippers dat tegen het dak wordt gespoten. Op deze manier wordt het pand verwarmt en gekoeld wanneer het nodig is. Verder is dampregulerende folie gebruikt die het isolatiemateriaal zal beschermen voor een lange periode. Deze folie is ook nog eens 30 minuten brandwerend voor de gehele dakconstructie.


duurzame-renovatie-rijksmonument-helena-anna-hof-768x1024-1 duurzame-renovatie-rijksmonument-helena-anna-hof-768x1024-2


Om het binnenklimaat te verbeteren zijn ook alle ramen opnieuw geïsoleerd. De eikenhouten kozijnen met voornamelijk glas in lood ramen zijn voorzien van nieuw monumentenglas. De detaillering van de nieuwe beglazing en de loden strips is zorgvuldig uitgewerkt zodat alle ruiten er origineel uitzien.

Op monumenten.nl kan je nog meer informatie vinden over de energietransitie van dit landhuis.

duurzame-renovatie-rijksmonument-helena-anna-hof-768x1024-3
3-img-20180702-134935-1200x600
Aanbouw met veranda

Deze originele jaren 20 woning heeft altijd een veranda aan de achterzijde gehad. Het was de wens van de opdrachtgever om ook aan de nieuwe aanbouw een veranda te ontwerpen. Bij de verbouwing van deze jaren 20 woning is getracht om zoveel mogelijk daglicht de woning binnen te laten komen. In het ontwerp zijn daarom zowel de aanbouw als het dak van de veranda voorzien van daklichten. Dit levert een mooie lichtinval op in de woning en onder de luifel van de veranda.

ga naar project
Wonen aan het water

Aan de Woudwetering in Woubrugge is het mooi wonen. De bestaande jaren 90 woning is direct gelegen aan het water. De woning was echter te klein en te gedateerd voor onze opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever hebben wij verschillende verbouwingsmogelijkheden ontworpen en onderzocht. Uitgangspunt was een transparante en moderne aanbouw met een knipoog naar de originele woning met zadeldak.

ga naar project
Dakopbouw Leiden

De eigenaar van deze woning uit begin 1900 had de wens om de woning uit te breiden met een dakopbouw. Wij hebben dit vertaald in een ontwerp van een dakopbouw met een traditionele mansardekap met aan weerszijde een volledig glazen gevel. Dit zorgt voor veel lichtinval in de grote open loftachtige binnenruimte. 

ga naar project
8-transformatie-interieur-stal-tot-woonhuis
Boerderij groene hart

De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd. 

ga naar project
Dakopbouw in Leiden

Op deze woning aan de Da Costastraat in Leiden mocht een dakopbouw gemaakt worden waarbij de dakopbouw iets terug moest liggen ten opzichte van de voorgevel. In het bestemmingsplan was ruimte voor extra bouwhoogte aan de achterzijde. Met deze informatie en de wensen van de opdrachtgever hebben wij een moderne dakopbouw ontworpen met een entresol. Dit leverde een verrassende en speelse ruimte op. Midden in het dakvlak van de opbouw zit een sprong. Hierdoor komt er extra daglicht binnen en is er ruimte voor een entresol verdieping.

ga naar project
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
Verbouwing bungalow in Boskoop

In Boskoop hebben wij een bestaande bungalow uitgebreid met een uitbouw en voorzien van nieuwe gevelbekleding. De nieuwe gevelbekleding zorgt voor een samenhangend geheel tussen de bestaande bouw en de uitbouw. Alle kozijnen in de bestaande bungalow zijn vervangen door strakke zwarte steellook aluminium kozijnen. De originele houten dakrand is vervangen door een donkergrijze zinken dakrand. In de dakrand is een horizontale felsnaad toegepast. De uitbouw heeft een volledig glazen gevel en is ook voorzien van een zinkendakrand. 

ga naar project
Restauratie Rijksmonument in Wassenaar

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project