Voor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.
We hebben een ontwerp gemaakt waarbij we middels subtiele ingrepen meer gevelopeningen hebben gecreëerd. Er zijn openslaande deuren geplaatst op de plekken waar eerder ramen zaten en ook in de rieten kap zijn enkele toevoegingen gedaan. De bestaande kleine dakkapellen zijn behouden gebleven en er zijn nieuwe in dezelfde proporties toegevoegd.
Project: | 17086 |
Jaar: | 2017 |
Locatie: | Wassenaar |
Dit project is ook genomineerd voor de longlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019.
Isolatie
Isolatie was een belangrijk thema bij deze verbouwing. Om energieverlies te beperken zijn de vloeren, tussenvloeren en het dak geïsoleerd. Voor de nieuwe rieten schroefkap is gekozen voor cellulose, een isolatiemateriaal bestaande uit papiersnippers dat tegen het dak wordt gespoten. Op deze manier wordt het pand verwarmd en gekoeld wanneer het nodig is. Verder is dampregulerend folie gebruikt die het isolatiemateriaal zal beschermen voor een lange periode. Dit folie is ook nog eens 30 minuten brandwerend voor de gehele dakconstructie.
Om het binnenklimaat te verbeteren zijn ook alle ramen opnieuw geïsoleerd. De eikenhouten kozijnen met voornamelijk glas in lood ramen zijn voorzien van nieuw monumentenglas. De detaillering van de nieuwe beglazing en de loden strips is zorgvuldig uitgewerkt zodat alle ruiten er origineel uitzien.
Op monumenten.nl kan je nog meer informatie vinden over de energietransitie van dit landhuis.
De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd.
ga naar projectHoe kun je een gedateerde woning weer helemaal up-to-date krijgen? Dat is een vraag die wij geregeld krijgen. Met de nodige creativiteit komen we altijd weer tot verrassende resultaten. Zo ook bij deze woning aan de Rijn- en Schiekade in Leiden. Het geheel oogde nogal rommelig en vervallen bij ons eerste bezoek. Wij zagen echter direct de potentie van de woning. Er was ruimte voor extra volume op de eerste verdieping en de oorspronkelijke woning had mooie originele elementen.
ga naar projectDe belangrijkste opgave bij deze verbouwing was het nog meer verbinden van de woning met de tuin. Deze wens hebben wij vertaald in een glazen gevel die net even voorbij de bestaande baksteen gevel steekt.
De hoek van de aanbouw bestaat uit een aluminium schuifpui dit in zijn geheel opengeschoven kan worden. Op deze wijze hebben wij de wens van de klant in vervulling gebracht.
ga naar projectHoe kun je een zo ruim mogelijke dakopbouw creëren wanneer deze een schuin dak moet krijgen van de gemeente? Het antwoord op deze vraag is te vinden aan de Haarlemmerweg 34 in Leiden. Wij hebben op deze woning uit 1900 een dakopbouw ontworpen met een mansarde dakvorm. Bij een mansardedak maakt het dakvlak een extra knik, waardoor binnen de kapvorm extra ruimte ontstaat.
ga naar projectDeze woning aan de Spaargarenstraat in Oegstgeest hebben wij uitgebreid met een aanbouw en volledig gerenoveerd. De originele woning is aan de binnenzijde geheel gestript en vervolgens opnieuw opgebouwd. De woning is na-geïsoleerd en de oude beglazing is vervangen door HR++ beglazing. Het eindresultaat is een ruime volledig gemoderniseerde jaren ‘30 eengezinswoning met een passende aanbouw.
ga naar project