ga terug naar projectenoverzicht

Afzinkkelder in de tuin

Aanbouw verbindt kelder met woonhuis

Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.

Project: 12158
Jaar: 2013
Locatie: Laan van Eik en Duinen - Den Haag
Omschrijving: Afzinkkelder in de tuin
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwtekeningen , definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

"Afzinkkelder dient als multifunctionele woonruimte"


Het bouwen van een afzinkkelder gaat als volgt: eerst wordt een bekisting van de kelderwanden opgebouwd in de tuin. Deze wordt volgestort met beton. Een graafmachine haalt de grond tussen de wanden weg. Hierdoor zinkt de kelder de grond in. Als de gewenste diepte bereikt is wordt de bodem gestort. Tot slot komt het prefab dak er als een soort deksel op te liggen.

plattegrond-begane-grond-bestaand-en-nieuw plattegrond-kelder tekening-plaatsen-prefab-kelder

De ruime open keuken komt door de aanbouw volledig tot zijn recht.

aanbouw-open-keuken

De trap in het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw geeft toegang tot de kelder.

aanbouw-open-keuken
ramen-achterzijde-kelder
trapgat-in-de-aanbouw

Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin. De kelder ontvangt daglicht via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en middels een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder.



aanbouw-ramen-prefab-kelder

Zoals op de foto te zien zorgen de hoge ramen aan de achterzijde van de kelder voor veel daglicht in de kelder.

kelder-als-multifunctionele-ruimte

Doordat de toegang van het daglicht in de kelder voor een grote lichtopbrengst zorgt ontstaat er een goede leefsfeer in deze multifunctionele ruimte. 

Eikenhouten binten in Bemmel
ga naar project
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Voor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk
ga naar project
Complete renovatie herenhuis

Aan de Tweede Oosterparkstaat in Amsterdam staat een aantal unieke herenhuizen met zowel een voortuin als een achtertuin. De huizen zijn van oudsher ontwikkeld met een relatief lage begane grondverdieping en een grote eerste verdiepingshoogte. De eerste verdieping bevatte de meest representatieve ruimtes van het pand.

Onze opdracht was om een woonkamer met open keuken op de begane grond te realiseren en daarbij rekening te houden met een mooie overgang van woning naar tuin.

ga naar project