ga terug naar projectenoverzicht

Glazen aanbouw in Leiden

De belangrijkste opgave bij deze verbouwing was het nog meer verbinden van de woning met de tuin. Deze nieuwbouw woning in Leiden had al een grote pui aan de tuinzijde. De opdrachtgever wilde echter een nog transparantere relatie met de tuin. En de pui moest helemaal open kunnen. Deze wens hebben wij vertaald in een glazen gevel die net even voorbij de bestaande baksteen gevel steekt. De hoek van de aanbouw bestaat uit een aluminium schuifpui dit in zijn geheel opengeschoven kan worden. Op deze wijze hebben wij de wens van de klant in vervulling gebracht.

Intern zijn twee bouwmuren voorzien van een wanddoorbraak. Op deze wijze zijn de bestaande ruimten op een mooie manier verbonden met de nieuwe lichte tuinkamer. De vloerafwerking van de bestaande ruimten is intact gelaten. In de tuinkamer is er gekozen voor dezelfde tegels als de tuin. Hierdoor vloeit buiten mooi door naar binnen.

Project: 18125
Jaar: 2020
Locatie: Leiden
Omschrijving: Verbouwing met aanbouw

"Een kolomloze hoek voor maximale transparantie!"

verbouwing-architect-tuinkamer-768x525-3

Door een slimme constructieve ingreep heeft de aanbouw in de hoek geen kolom gekregen. In deze hoek is de gevel voorzien van een hoek schuifpui. Dankzij de constructie oplossing is de hoek bij een openstaande pui volledig vrij en open. Het tegelwerk van de tuin loopt door in de tuinkamer. Bij mooi weer en een openstaande pui voelt binnen als buiten. Bij minder weer zorgt de volledig glazen gevel en de nabijheid van het groen voor een echt tuinkamer gevoel.

5-bouwtekening-aanbouw-tuinkamer-768x525-1 3-bouwtekening-aanbouw-tuinkamer-768x525-2

De aanbouw is in contrast met de bestaande woning ontworpen. De woning bestaat uit metselwerk en houten puien. Bij het ontwerp van de aanbouw is gekozen voor een donkere aluminium pui en strak zinkwerk als dakrand en kader. Op deze wijze is er op een subtiele manier een toevoeging gemaakt met respect voor de bestaande bebouwing.

Wil jij ook extra licht, lucht en ruimte bij je woning? Laat het ons weten en kom langs op ons inloopspreekuur. Wij denken graag met je mee!


verbouwing-architect-tuinkamer-768x525-4
8-transformatie-interieur-stal-tot-woonhuis
Boerderij groene hart

De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd. 

ga naar project
Aanbouw en totaal renovatie in Roelofarendsveen
ga naar project
Aanbouw met veranda

Deze originele jaren 20 woning heeft altijd een veranda aan de achterzijde gehad. Het was de wens van de opdrachtgever om ook aan de nieuwe aanbouw een veranda te ontwerpen. Bij de verbouwing van deze jaren 20 woning is getracht om zoveel mogelijk daglicht de woning binnen te laten komen. In het ontwerp zijn daarom zowel de aanbouw als het dak van de veranda voorzien van daklichten. Dit levert een mooie lichtinval op in de woning en onder de luifel van de veranda.

ga naar project
Moderne dakopbouw Leiden
ga naar project
Wonen aan het water

Aan de Woudwetering in Woubrugge is het mooi wonen. De bestaande jaren 90 woning is direct gelegen aan het water. De woning was echter te klein en te gedateerd voor onze opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever hebben wij verschillende verbouwingsmogelijkheden ontworpen en onderzocht. Uitgangspunt was een transparante en moderne aanbouw met een knipoog naar de originele woning met zadeldak.

ga naar project
Dakopbouw Leiden

De eigenaar van deze woning uit begin 1900 had de wens om de woning uit te breiden met een dakopbouw. Wij hebben dit vertaald in een ontwerp van een dakopbouw met een traditionele mansardekap met aan weerszijde een volledig glazen gevel. Dit zorgt voor veel lichtinval in de grote open loftachtige binnenruimte. 

ga naar project
Transformatie van monument in Leiden

Voor dit monumentale pakhuis in Leiden hebben wij een concept ontwerp gemaakt voor een cultureel centrum. De centrale ligging in het Leidse Cultuurkwartier maakte dit pand zeer geschikt voor deze nieuwe functie. Op de begane grond moest een bijzondere ruimte komen die gebruikt zou worden voor kleinschalige evenementen en tevens als concept store en expositie ruimte. Op de bovenliggende verdiepingen zou een atelier en werkruimten worden gesitueerd.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument in Wassenaar

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
Verbouwing bungalow in Boskoop

In Boskoop hebben wij een bestaande bungalow uitgebreid met een uitbouw en voorzien van nieuwe gevelbekleding. De nieuwe gevelbekleding zorgt voor een samenhangend geheel tussen de bestaande bouw en de uitbouw. Alle kozijnen in de bestaande bungalow zijn vervangen door strakke zwarte steellook aluminium kozijnen. De originele houten dakrand is vervangen door een donkergrijze zinken dakrand. In de dakrand is een horizontale felsnaad toegepast. De uitbouw heeft een volledig glazen gevel en is ook voorzien van een zinkendakrand. 

ga naar project
Uitbreiding woning Cobetstraat in Leiden
ga naar project
Dakopbouw in Leiden

Op deze woning aan de Da Costastraat in Leiden mocht een dakopbouw gemaakt worden waarbij de dakopbouw iets terug moest liggen ten opzichte van de voorgevel. In het bestemmingsplan was ruimte voor extra bouwhoogte aan de achterzijde. Met deze informatie en de wensen van de opdrachtgever hebben wij een moderne dakopbouw ontworpen met een entresol. Dit leverde een verrassende en speelse ruimte op. Midden in het dakvlak van de opbouw zit een sprong. Hierdoor komt er extra daglicht binnen en is er ruimte voor een entresol verdieping.

ga naar project
Jaren 30 woning uitgebreid in Wassenaar

Aan de Van Oldenbarneveltweg in Wassenaar hebben wij deze jaren 30 woning uitgebreid met een moderne aanbouw. Deels is de aanbouw over twee bouwlagen ontworpen. Dit komt voort vanuit de bijzondere ligging. De tuin heeft een helling die aansluit op de begane grond. Langs deze helling bevindt zich een keermuur waarlangs de tuin aansluit op het souterrain.

ga naar project
Verbouwing Katwijk aan Zee

Deze vrijstaande jaren 70 woning in Katwijk hebben wij intern verbouwd en uitgebouwd met een aanbouw en een grote pergola. Een belangrijk onderdeel in de ontwerpopgave was het verbinden van de woon- en leefruimte met de tuin. Hiervoor zijn er diverse binnenwanden gesneuveld en zijn de gevelopeningen in de bestaande achtergevel vergroot. 

De aanbouw heeft een strakke pergola gekregen ten behoeve van het aanzetten van de verbinding tussen de originele woning en de tuin.

ga naar project