ga terug naar projectenoverzicht

Van koetsfabriek naar stadsvilla

Transformatie van verouderde koetsfabriek naar naar moderne stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

Project: 13196
Jaar: 2013
Locatie: Nieuwe Schoolstraat - Den Haag
Omschrijving: Van rijtuigen fabriek naar stadsvilla
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, studie

"Modern industrieel gecombineerd met traditioneel"


De structuur van de voormalige fabriek bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden éénlaagse bebouwing met een kap. In de ruimten naast de centrale hal zijn diverse woonruimten gesitueerd. Hierin is ook de ontsluiting naar de bovenliggende slaapverdieping opgenomen. Met een loopbrug door de centrale hal is de andere zijde te bereiken.

5-1-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-begane-grond 8-2-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-verdieping1 1-4-doorsnede-oude-koetsfabriek-nieuwe-situatie

De centrale hal vormt het middelpunt van de stadsvilla. Deze loft-achtige ruimte staat via stalen vouwdeuren in directe verbinding met alle omringende ruimten. 

10-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-woonkamer

De loopbrug en de hangende openhaard zorgen voor een versterking van het centrale karakter. Aan de patio zijde is een drie meterhoge stalen pui geplaatst, hierdoor vloeit de binnenruimte door naar de buitenruimte.

9-transformatie-koetsfabriek-naar-stadsvilla-vide
transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-garage
transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-eetkamer

In het ontwerp is gekozen voor traditionele en authentieke elementen in combinatie met moderne elementen. Zo zal de originele vuurplaats van de oude smederij weer een vuurplaats worden, maar nu van de woonruimte. 

transformatie-koetsfabriek-naar-stadsvilla-living

In de centrale hal zal de plint een moderne industriële uitstraling krijgen en de bovenwereld een traditionele. Dit vertaald zich in een strakke betonvloer en stalen deuren op de begane grond en kozijnen met roede verdelingen houten spanten in de kap verdieping.

transformatie-oude-koetsfabriek-naar-stadvilla

De bestaande spanten constructie is in de centrale hal hergebruikt.

Huis Maarheeze

In 2007 begonnen wij aan de  grootscheepse restauratie van deze villa. Het Rijksmonument op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal was in redelijke staat. De tuin was echter zeer vervallen. Onze restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Verbouwing monumentaal pakhuis Amsterdam
ga naar project
Zinken dakopbouw
ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project