Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg.
Project: | 13196 |
Jaar: | 2013 |
Locatie: | Nieuwe Schoolstraat - Den Haag |
Omschrijving: | Van rijtuigen fabriek naar stadsvilla |
De structuur van de voormalige fabriek bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden éénlaagse bebouwing met een kap. In de ruimten naast de centrale hal zijn diverse woonruimten gesitueerd. Hierin is ook de ontsluiting naar de bovenliggende slaapverdieping opgenomen. Met een loopbrug door de centrale hal is de andere zijde te bereiken.
De centrale hal vormt het middelpunt van de stadsvilla. Deze loft-achtige ruimte staat via stalen vouwdeuren in directe verbinding met alle omringende ruimten.
De loopbrug en de hangende openhaard zorgen voor een versterking van het centrale karakter. Aan de patio zijde is een drie meterhoge stalen pui geplaatst, hierdoor vloeit de binnenruimte door naar de buitenruimte.
In het ontwerp is gekozen voor traditionele en authentieke elementen in combinatie met moderne elementen. Zo zal de originele vuurplaats van de oude smederij weer een vuurplaats worden, maar nu van de woonruimte.
In de centrale hal zal de plint een moderne industriële uitstraling krijgen en de bovenwereld een traditionele. Dit vertaald zich in een strakke betonvloer en stalen deuren op de begane grond en kozijnen met roede verdelingen houten spanten in de kap verdieping.
De bestaande spanten constructie is in de centrale hal hergebruikt.
Modern wonen in een voormalige koetswoning in een historisch gedeelte van Den Haag. In Den Haag hebben wij een ontwerp gemaakt waarbij een oude koetswoning wordt verbouwd tot eengezinswoning. Het karakteristieke pand is zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten.
ga naar projectEen moderne stadsvilla met een ruim woonoppervlak, karakteristieke ruimten in een klassieke omgeving. Deze termen zijn kenmerkend voor de drie luxe Garden Lofts die worden gerealiseerd in het Zeeheldenkwartier in Den Haag.
De grootste uitdaging in ons ontwerp was om daglicht toe te voegen aan elke woning. Om dit te realiseren is elke woning ingericht als patiowoning. De relatie met de buitenruimte wordt versterkt door het licht en de ruimtelijkheid van de woning.
ga naar projectVeel oude basisscholen in de grote steden worden getransformeerd tot appartementencomplexen. Deze transformatie wordt veelal door onze architecten begeleid. Bij dit project in de Amsterdamse Floris Versterstraat is de school door projectontwikkelaar Lingotto casco opgeleverd waarna wij de invulling voor twee klaslokalen op de tweede verdieping ontworpen hebben.
ga naar projectHet hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld.
ga naar projectOp het binnenterrein van dit hofje zijn de oude stallen getransformeerd naar twee unieke stadswoningen.
De grootste uitdaging was een passend ontwerp voor de drielaags woning in de Juffrouw Idazaal. Een ruimtelijke oplossing met een bijzondere trap en glazenvloeren hebben de bestaande ruimte omgeturnd in een unieke stadswoning midden in het centrum van Den Haag.
Voor dit monumentale pakhuis in Leiden hebben wij een concept ontwerp gemaakt voor een cultureel centrum. De centrale ligging in het Leidse Cultuurkwartier maakte dit pand zeer geschikt voor deze nieuwe functie. Op de begane grond moest een bijzondere ruimte komen die gebruikt zou worden voor kleinschalige evenementen en tevens als concept store en expositie ruimte. Op de bovenliggende verdiepingen zou een atelier en werkruimten worden gesitueerd.
ga naar projectAan de Irisstraat in Den Haag transformeerden wij in samenwerking met Plein 1813 Ontroerend Goed een voormalige garage en werkplaats naar een moderne woning.
Om het pand weer terug te brengen naar de oorspronkelijke woonfunctie hebben we goed gekeken naar de oude bouwtekeningen, om zoveel mogelijk van de originele structuur van het pand te kunnen achterhalen. Zo is de garagedeur gewijzigd naar de nieuwe entree van de woning en is er ook een voortuin in dezelfde stijl gecreëerd. De erker is opnieuw vormgegeven en er is metselwerk toegevoegd. Dit geeft een beschut gevoel en past beter bij een woongevel.
ga naar projectDit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.
ga naar projectEen oude garage renoveren tot een luxueus appartement. Met deze vraag kwam de opdrachtgever naar ons toe. Het uitgangspunt in ons ontwerp is om de industriële uitstraling van de garage te behouden. De uitdaging was de wisselwerking tussen het robuuste karakter van het bestaande pand en het toevoegen van een luxueuze woonsfeer.
Om dit te realiseren is de ruimtelijkheid van de garage behouden. Er is een visueel grote open ruimte gecreëerd met de keuken als centraal punt. De voorgevel is zo ontworpen dat de stijl van de bestaande garagedeuren behouden blijft.
ga naar projectHet garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin.
ga naar projectHet is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
ga naar project