Duurzaamheid

Labelsprongen door dakopbouw
Met het maken van een dakopbouw is het mogelijk je woning te verduurzamen en zodoende energielabel sprongen te maken. Een dakopbouw op een portiekbovenwoning met houtskeletbouw dak kan al gauw een labelsprong mogelijk maken van energielabel G naar energielabel D. Hieronder is een overzicht te vinden van diverse mogelijkheden om een duurzame dakopbouw te bouwen.

Na-isoleren
Een dakopbouw zorgt ervoor dat het bestaande (in veel situaties) ongeïsoleerde dak, geïsoleerd wordt. Het is slim en eenvoudig om ook direct het niet bebouwde gedeelte van het dak na te isoleren. Zodoende wordt uw gehele oude dak nageïsoleerd. De dakopbouw zelf zal aan de geldende bouwregelgeving voldoen en is daarom hoogwaardig geïsoleerd. Om nog meer energie te besparen kunt u ook uw bestaande woning na-isoleren en enkel glas vervangen door HR++ isolatiebeglazing. Meer informatie of advies over het na-isoleren van uw woning kunt u vinden op: http://www.ingenieursbureau-deraaij.nl/ 

sprong-duurzaamheid

Dakbedekking vervangen
Ruimten onder een plat dak worden in de zomer vaak onaangenaam warm. Een nieuwe ontwikkeling, om opwarming van het platte dak tegen te gaan, is witte dakbedekking. Door het toepassen van witte dakbedekking kan een groot percentage (81%) van de zonnestralen weerkaatst worden. Het dak zal hierdoor minder opwarmen en zodoende ontstaat een aangenamer binnenklimaat in de dakopbouw. Een eventuele airco is hierdoor niet nodig en waardoor je extra energieverbruik kan voorkomen. 

Slim ontwerpen
In de ontwerpfase kan al rekening gehouden worden met slimme oplossingen om uw dakopbouw duurzaam te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de toepassing van lamellen. Lamellen kunnen een volledig transparante gevel op het zuiden aangenaam maken. In de zomer zorgen de lamellen voor het blokkeren van het directe zonlicht in de woning. Terwijl in de winter de laagstaande zon direct de woning binnen kan komen.



Energiezuinige installaties
De bouw van een dakopbouw is vaak een goede gelegenheid om de bestaande (verouderde) installaties te vervangen voor energiezuinige installaties. Denk bijvoorbeeld aan een hoog rendement CV ketel. Er kan ook gedacht worden aan een gescheiden warmte systeem in de dakopbouw. Zo kunt u bijvoorbeeld uw bestaande CV-installatie intact laten en de dakopbouw voorzien van infraroodverwarming (http://www.productsource.nl/).

duurzame-dakopbouw slim-duurzaam-ontwerpen label-d
transformatie-duurzame-villa-groene-wand
Duurzaam wonen door transformatie

Een duurzame aanpak in dit project heeft geresulteerd in de volgende energiebesparende maatregelen, vloerisolatie, buitengevelisolatie, WTW-unit, aansluiting voor PV-cellen en vloerverwarming in de woning. De belangrijkste energiebesparende maatregel is misschien wel de oriëntatie van het pand geweest.

ga naar project
dakopbouw-dakterras-lamellen-pergola-0924-640x480-masonry-min
Lamellen als een slimme duurzame ‘low-tech’ oplossing

Slim ontwerpen stond bij dit project voorop. De transparante gevel op het zuiden van deze dakopbouw is daarom voorzien van lamellen. Deze duurzame low-tech oplossing zorgt in de zomer voor het blokkeren van het directe zonlicht in de woning. Terwijl in de winter de laagstaande zon direct de woning binnen kan komen.

ga naar project
9-vegetatiedak-kantoorgebouw-opgebouwd-3d-
Duurzaam ontwerpen centraal

Duurzaam ontwerpen stond in dit project centraal. We hebben een daklandschap ontworpen dat bestaat uit een vegetatiedak en een atrium. Het vegetatiedak houdt het water vast en het overschot aan water wordt gebruikt voor de begroeiing in het atrium en het doorspoelen van de toiletten. In de zomermaanden werkt het atrium als een zonneschoorsteen. Koele lucht wordt via de publieke ingang aangezogen. In de koude maanden werkt het atrium als bufferzone tussen de koude buitenlucht en de warme woningen. Het warme atrium maakt het mogelijk om het hele jaar door naar ‘buiten’ te gaan.

ga naar project
5bdabffa3a52aa96af64b8cb25d9a92d21fabebf
Duurzaam en fraai

Een geweldig duurzame en fraaie oplossing is het sedumdak dat we toegepast hebben in deze inbreiding. Sedum beschermt een dak tegen alle weersomstandigheden en draagt zo bij aan de duurzaamheid van het dak. Dakbedekking gaat wel twee tot drie keer langer mee! Daarnaast werkt sedum ook sterk isolerend, in de winter beschermt het tegen kou en in de zomer houdt het warmte tegen. Naast deze warmte en kou isolerende werking heeft een sedumdak een geluidsisolerende werking. Het sedumdak heeft nauwelijks onderhoud nodig en je maakt met de verschillende kleuren van de plant al gauw een fraai aanzicht.

ga naar project
e20e29a288138b5b9a7afda516da14f3af2b2103
De meest duurzame vorm van bouw is geen bouw

Door bestaande leegstaande gebouwen een nieuwe functie te geven behaal je meerdere duurzame voordelen. Zo ook in dit ontwerp waarbij wij een bestaande scheepswerf getransformeerd hebben tot loftachtige woningen. Door de bestaande materialen her te gebruiken en een leegstaande plek weer leefbaar te maken, bouwen we duurzaam.

ga naar project
4a7cbf03d58dc59eb573563c2ecd39c2f5e6f619
Duurzaam binnenklimaat

Het binnenklimaat kun je optimaliseren door duurzaam om te gaan met de daglichttoetreding in je woning. In dit project zorgen de flexibele houten schermen van de aanbouw voor een optimaal binnenklimaat in elke weersomstandigheid. De schermen weren in gesloten stand het zonlicht en zorgen zodoende voor een koel binnenklimaat, terwijl de schermen in open stand het zonlicht toelaten en voor een warmer binnenklimaat zorgen.


ga naar project
dbb6799fad78b67dfb39a888064a80397ca2b04c
Duurzaam gebruik van bestaande materialen

Om van het souterrain een goede gebruiksruimte te maken is de vloer van het souterrain uitgegraven. Hierbij kwam niet alleen een oud riool als archeologische vondst naar boven, maar werd ook ontdekt dat onder de betonvloer een authentieke vloer van ‘boeren geeltjes’ lag. In overleg met monumentenzorg is besloten deze klinkertjes in het zicht terug te plaatsen als nieuwe afwerkvloer van de hal in het souterrain.

ga naar project
54c6cc4ca0e13ae2ca53715bb8a5b0b8335eab66
Contrasterende stijl Zaanstad

De aanbouw op de begane grond van deze woning in Assendelft is gemaakt van geprofileerde staalplaat in een kleur die contrasteert met het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich de eetkamer, de ouderslaapkamer, de badkamer en een bergruimte. De daklijst van de aanbouw is gemaakt van een gezette staalplaat in dezelfde kleur als de profielplaten en de kozijnen.

ga naar project
perspectief-zijkant-1200x600
Eigentijdse verbouwing van woonark

Het project betreft een verbouwing van een enkellaagse woonark in Rotterdam. De oude woonark was voorzien van horizontale grijze kunststof beplating en witte kozijnen. Ons ontwerp geeft een split-level aan de woonark. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
restauratie-rijksmonument-exterieur
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
energiezuinig-monument-in-wassenaar-nieuw
Energiezuinige renovatie monument Wassenaar

Bij de renovatie van dit monument in Wassenaar kwamen wij voor de opdracht te staan de stookkosten te beperken. Om deze rede is de nieuw gemaakte rieten kap met cellulose nageïsoleerd van binnenuit en is een duurzame installatie aangebracht die voor het verwarmen en koelen van het pand zorgt.

ga naar project
1df408fd3936f5fa021c234c7ca240702f74fa5c
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
c4d1ae5f55f1ca1f9b5fac9a1c069e823fe16f4f
Van kantoorgebouw naar acht luxe stadsappartementen

Aan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter. 

ga naar project
c4ed7efd7756813ec55fdc04c942c2c4e9e4099c
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
woonkamer-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
2f6a5d4c71f7a033e5d2ad1a1f9f443781dc3e36
Zinken dakopbouw

In Den Haag hebben wij een dakopbouw gemaakt op een oud jaren 30 pand. De dakopbouw ligt terug van de voorgevel, zodat wij een balkon op de voorgevel konden maken vanwege het mooie uitzicht. Omdat het een terugliggende dakopbouw is hebben we ervoor gekozen een ander materiaal te gebruiken dan de bakstenen waar het hele pand van gemaakt is. We hebben gekozen voor grijs zink, dat weer terugkomt in het hekwerk, in de luiken en in de kozijnen die we gebruikt hebben.

ga naar project
79e7ef7f7abfc1a83e75f80883d00855bb16e027
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project
verbouwing-groothandel-exterieur-luifel1
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
8-herbestemming-kuuroord-exterieur-logeerverblijf
Vakantiepark - Saint Pierre (FR)

Op een landgoed in Saint Pierre in Zuid Frankrijk zijn oude schuren en woningen herbestemd ten behoeve van een kuuroord. De oude schuren en woningen staan verspreid in het glooiende landschap. Voor aanvang van de ontwerp werkzaamheden zijn de gebouwen bouwkundig opgenomen en in kaart gebracht. Na de bouwkundige opname is er een ontwerp gemaakt voor diverse logeerverblijven (Gites) en een badhuis.

ga naar project
dakopbouw-renovatie-exterieur-a-voorgevel
Renovatie gehele bouwblok

Het gehele blok aan de Hattemlaan is door ons gerenoveerd. De woningen op de begane grond en de eerste verdieping zijn volledig vernieuwd en de bovenwoningen zijn voorzien van een dakopbouw. Tevens is de gehele achtergevel voorzien van nieuwe balkons. De optopping van de tussenwoningen bestaat uit een kap met dakkapellen en een setback gevel met dakterrassen. In deze optopping zijn slaapvertrekken gesitueerd. Op de hoeken zijn de optoppingen doorgemetseld. Het woonprogramma op de hoeken is omgekeerd ten opzichte van de tussenwoningen. Hier is de woonruimte op de derde verdieping geprogrammeerd en de slaapvertrekken op de tweede verdieping.

ga naar project
e260cc0340b8faf2a921125aa036b4d9638592fa
Renovatie villa Wassenaar

In De Kievit te Wassenaar werken wij aan de renovatie van deze villa. De villa is oorspronkelijk ontworpen door de architect, die ook de door ons verbouwde Villa Maarheeze aan de Rijksstraatweg in Wassenaar heeft ontworpen, Co Brandes. Voor deze renovatie hebben wij interieurtekeningen gemaakt en doen wij de bouwbegeleiding.

ga naar project