Verbouwen in overleg met de buren

Hoe belangrijk is overleg met de buren bij het bouwen in een binnenstedelijke context? Bij een bouwplan aan de Haagse Wagenstraat hebben wij intensief contact met de buren onderhouden en zijn we tot bouwkundige oplossingen gekomen, waar alle partijen zich prettig bij voelden.

Het plan behelst het maken van diverse aanbouwen en een gehele nieuwe bouwlaag op de bestaande panden aan de steeg. In de oude situatie waren er een bakkerij en een dienstwoning aanwezig. In ons ontwerp zijn 7 woningen plus een winkelfunctie gepland.

Bij onze eerste schetsen hadden wij buitenruimte aan de achterzijde van de woningen aan de steeg getekend. Het ontwerp stuitte op flinke bezwaren van de buren die zich in hun privacy aangetast voelden. Na diverse schetssessies met de omwonenden hebben we uiteindelijk een ontwerp weten te maken waarbij de nieuwe woningen zoveel mogelijk aan de steegzijde zijn georiënteerd. 

In overleg met de buren hebben we er ook voor gekozen de met dakpannen belegde kapjes een kwart slag te draaien. Op deze manier hebben de buren ook na deze grootschalige verbouwing zicht op de lucht, middels diverse doorkijkjes tussen de kappen door.

Door op deze manier in goed overleg met de omwonenden tot een oplossing te komen, is een ontwerp gemaakt dat goed in de omgeving past. Bij deze grootschalige verbouwing en renovatie is uiteindelijk voor een plan gekozen dat passend is voor zowel de opdrachtgever, als de gemeente Den Haag en de buren.

44-new-project-48
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
woonkamer-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-1200x600-compressed
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
1-energiezuinige-renovatie-rijksmonument-helena-anna-hof-1200x600-2
Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Voor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

We hebben een ontwerp gemaakt waarbij we middels subtiele ingrepen meer gevelopeningen hebben gecreëerd. Er zijn openslaande deuren geplaatst op de plekken waar eerder ramen zaten en ook in de rieten kap zijn enkele toevoegingen gedaan. De bestaande kleine dakkapellen zijn behouden gebleven en er zijn nieuwe in dezelfde proporties toegevoegd.

ga naar project
1-duurzaam-verbouwing-amsterdams-herenhuis-1200x600
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
aanbouw-jaren-30-verbouwing-1200x600-1
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de Vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project
74-huis-bouwen-transformatie-1200x600-12
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
8-transformatie-interieur-stal-tot-woonhuis
Boerderij groene hart

De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd. 

ga naar project
1-12158-laan-van-eik-en-duinen-140-1200x600
Afzinkkelder in de tuin

Het was de droom van de opdrachtgever om een grote multifunctionele ruimte bij het huis te hebben. Omdat dit in het bestaande bouwvolume niet te realiseren was, is ervoor gekozen om een grote afzinkkelder in de tuin te realiseren. Om de kelder met de bestaande woning te verbinden is een aanbouw op de begane grond toegevoegd aan het huis. Via de aanbouw, die opgetrokken is uit traditioneel metselwerk, kan via de trap de kelder bereikt worden. Daglicht komt in de kelder via het ruim gedimensioneerde trapgat in de aanbouw en via een aantal hoge ramen aan de achterzijde van de kelder. Deze ramen waren mogelijk omdat de oorspronkelijk tuin schuin afliep. Op het dak van de kelder bevindt zich een plaatselijk verhoogde tuin.

ga naar project