ga terug naar projectenoverzicht

Verbouwing woonark

Kager plassen

Deze recreatieve ark aan de Kager Plassen is door ons voorzien van een geheel nieuwe binnenindeling en een nieuwe gevel. De bestaande ark had een rode gevelbekleding met kleine witte kozijnen, die willekeurig over de gevel verdeeld leken te zitten. Wij hebben de ark volledig gestript en door YM-Bouw zowel van binnen als van buiten opnieuw bekleed. De indeling richtte zich in de oude situatie op de weilanden. Deze focus hebben wij verlegd naar het water. Om deze reden zijn alle binnenwanden verwijderd, zodat met een schone lei begonnen kon worden met de herindeling.

Project: 14175
Jaar: 2015
Locatie: Kaag
Omschrijving: Verbouwing woonark
Werkzaamheden: definitief ontwerp, ontwerp


"Slimmer ontwerp door spiegeling van het interieur"



De gevels zijn van nieuwe openingen voorzien en geheel opnieuw bekleed met western red cedar latten. Dit materiaal is onderhoudsarm en verouderd op een natuurlijke wijze, hetgeen goed past bij de landelijke omgeving.


9-1-woonark-verbouwing-plattegrond-bestaande-situatie 5-2-woonark-verbouwing-plattegrond-nieuwe-situatie woonark-verbouwd-bestaande-gevel woonark-verbouwd-nieuwe-gevel

Het zicht vanuit de woonark was voornamelijk op de oever gericht. Wij waren van mening dat het beter is het zicht op het water te richten, zeker ook omdat dit de zonzijde van de woonark is.  

verbouwing-woonark-woongedeelte

Om dit te realiseren is het gehele interieur van de ark gespiegeld en slimmer ontworpen.

verbouwing-woonark-eetgedeelte
verbouwing-woonark-vanaf-het-water
aanbouw-exterieur-voorgevel
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
6-dakopbouw-slider-1200x600-2
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers

In het Bezuidenhout aan de Carel Reinierszkade hebben wij een dakopbouw ontworpen waarin de traditionele jaren 30 stijl is gecombineerd met een moderne stijl. Op de hoek is de dakopbouw doorgemetseld en zijn de stalen kozijnen conform de originele stalen kozijnen. Aan de achterzijde is extra ruimte gecreëerd middels een uitkraging. Deze uitkraging bestaat uit een gestuct kader met daarin een grote glazen vliesgevel. 

ga naar project
moderne-dakopbouw-gevelaanzicht-voorzijde
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
5-12138-bv-pre-web-2016-11-16-1200x600-gr1-compressed
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
verbouw-watertoren-tot-woonhuis-watertoren
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
14028-bv-pre-web-website-1200x600-gr1-compressed-2
Gemetselde woninguitbreiding

In Utrecht is door aannemingsbedrijf Pos en Zanoli een woninguitbreiding in Utrecht gerealiseerd.  De keuken is in dit project vergroot, verhoogd en efficiënter ingedeeld. Door de nieuwe daglichtopeningen is de relatie tussen de woning en de tuin verbeterd.


ga naar project
9-dakopbouwen-collectief-particulier-opdrachtgeverschap-voorgevel-exterieu-compressed
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
6-dakopbouw-dakterras-exterieur-achtergevel-compressed
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
6-14064-uo-afb-2016-06-08-website-1200x600-slider-2
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project