ga terug naar projectenoverzicht

Minimalistische aanbouw

Aanbouw met strakke detaillering in Den Haag.

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

Project: 0957
Jaar: 2009
Locatie: Brugsestraat - Den Haag
Omschrijving: Aanbouw minimalistisch

"Wit gespoten strekmetaal zorgt voor transparantie"


De aanbouw voorziet een werk- en slaapkamer die zijn gescheiden door een kleine badkamer met douche en toilet.

aanbouw-plattegrond-bestaand aanbouw-plattegrond-nieuw

Onder de glasvlakken zijn convectorputten toegepast. Op onderstaande foto is goed te zien hoe de warme materialisering van plafond en vloer de ruimte een aangenaam karakter geeft.

aanbouw-interieur

De woning en de aanbouw zijn van elkaar gescheiden door een grote schuifdeur. De schuifdeur lijnt exact uit met het vaste deel van de wand, waardoor er een strakke aansluiting ontstaat wanneer de deur gesloten is.

aanbouw-aansluiting-woning-aanbouw
aanbouw-strekmetalen-gevel-exterieur
aanbouw-interieur-badkamerblok

De gesloten vlakken in de gevels zijn aan de buitenzijde bekleed met wit gespoten strekmetaal. Strekmetaal is een metalen beplating waarbij de plaat is door geponst en vervolgens is uitgetrokken. De beplating krijgt zo een reliëf en wordt licht transparant.

aanbouw-interieur-deur

De badkamer is als een doos vormgegeven zodat het lijkt alsof deze vrij in de ruimte staat. Dit is extra versterkt door het plafond dezelfde houten afwerking te geven als de vloer.

aanbouw-voorgevel-exterieur

We hebben ervoor gekozen de aanbouw te laten contrasteren met de bestaande bebouwing, hierdoor krijgt de aanbouw een eigen gezicht.

Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
Vlierboomstraat

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Huis Maarheeze

In 2007 begonnen wij aan de  grootscheepse restauratie van deze villa. Het Rijksmonument op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal was in redelijke staat. De tuin was echter zeer vervallen. Onze restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur.

ga naar project
Verbouwing monumentaal pakhuis Amsterdam
ga naar project