ga terug naar projectenoverzicht

Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Lamellen dienen als buitenzonwering

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

Project: 0924
Jaar: 2009
Locatie: Zuiderparklaan - Den Haag
Omschrijving: Dakopbouw dakterras

"Lamellen als een slimme duurzame ‘low-tech’ oplossing"


De lamellen zijn een belangrijk onderdeel voor deze dakopbouw. Ze zorgen voor het kenmerkende ritme in de gevel, creëren privacy op het terras en generen beschutting bij een hoogstaande zon. In de zomer wordt de directe licht inval door de hoogstaande zon geweerd. In de winter zal de laagstaande zon direct de woning in schijnen. Hierdoor functioneren de lamellen als een slimme duurzame ‘low tech’ oplossing.

dakopbouw-dakterras-voorgevel-nieuw dakopbouw-dakterras-voorgevel-bestaand dakopbouw-dakterras-plattegrond-nieuw

Dakterras geeft prachtig uitzicht.

dakopbouw-dakterras-uitzicht-dakterras

Verbinding lamellen.

dakopbouw-dakterras-exterieur-verbinding-lamellen
dakopbouw-dakterras-detail-lamellen-verbinding
dakopbouw-dakterras-interieur

De typische portiekwoningen in Den Haag zijn opgedeeld in twee beuken. Een smalle beuk met keuken, trap, badkamer en slaapkamers en een brede beuk met een en-suite-woonkamer. De opdrachtgever voor deze dakopbouw heeft ervoor gekozen om de woonkamer te verplaatsen naar de dakopbouw. Dit heeft geresulteerd in een bijzondere woonbeleving. De woonkamer in de dakopbouw heeft de breedte van de gehele woning. Hierdoor ontstaat een unieke ruimte direct aan een dakterras op het zuiden.

dakopbouw-dakterras-exterieur-voorgevel

De aanbouw ligt terug van ten opzichte van de voorgevel, hierdoor ligt hij vanaf de straat minder in het zicht. De voorgevel van dit bouwblok ligt op het zuid-westen, waardoor juist de voorgevel een ideale plek voor een dakterras is. 


dakopbouw-dakterras-exterieur

In deze aanbouw is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, de lamellen overstek en de isolatie van de aanbouw zelf zorgen voor duurzaamheid.

dakopbouwen-exterieur-voorgevel
Vlierboomstraat

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
4-renovatie-architect-verbouwing-herenhuis-amsterdam-1200x600-3
Complete renovatie herenhuis

Aan de Tweede Oosterparkstaat in Amsterdam staat een aantal unieke herenhuizen met zowel een voortuin als een achtertuin. De huizen zijn van oudsher ontwikkeld met een relatief lage begane grondverdieping en een grote eerste verdiepingshoogte. De eerste verdieping bevatte de meest representatieve ruimtes van het pand.

Onze opdracht was om een woonkamer met open keuken op de begane grond te realiseren en daarbij rekening te houden met een mooie overgang van woning naar tuin.

ga naar project
1-verbouwing-architect-verbouwen-1200x600-2
Transformatie van garage naar moderne woning met tuin

Aan de Irisstraat in Den Haag transformeerden wij in samenwerking met Plein 1813 Ontroerend Goed een voormalige garage en werkplaats naar een moderne woning. 

Om het pand weer terug te brengen naar de oorspronkelijke woonfunctie hebben we goed gekeken naar de oude bouwtekeningen, om zoveel mogelijk van de originele structuur van het pand te kunnen achterhalen. Zo is de garagedeur gewijzigd naar de nieuwe entree van de woning en is er ook een voortuin in dezelfde stijl gecreëerd. De erker is opnieuw vormgegeven en er is metselwerk toegevoegd. Dit geeft een beschut gevoel en past beter bij een woongevel.

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
dakopbouw-extra-verdieping-exterieur-voorgevel
Dakopbouw Zonnebloemstraat

De rijwoning aan de Zonnebloemstraat is opgebouwd met een extra slaapverdieping met badkamer en dakterras. Door deze dakopbouw verandert de woning van een 4-kamer woning naar een 6-kamer woning. De nieuwe open trap is boven de bestaande trap gepositioneerd en boven de nieuwe trap bevindt zich een daklicht. Op deze wijze treedt het daglicht diep in de woning. De dakopbouw is ontworpen in contrast met de bestaande architectuur maar volgt wel het ritme van de bestaande gevel.

ga naar project
c4d1ae5f55f1ca1f9b5fac9a1c069e823fe16f4f
Van kantoorgebouw naar acht luxe stadsappartementen

Aan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter. 

ga naar project
Huis Maarheeze

In 2007 begonnen wij aan de  grootscheepse restauratie van deze villa. Het Rijksmonument op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal was in redelijke staat. De tuin was echter zeer vervallen. Onze restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur.

ga naar project
transformatie-architect-renovatie-garage-1200x600-1
Industrieel en luxueus wonen in een gerenoveerde garage

Een oude garage renoveren tot een luxueus appartement. Met deze vraag kwam de opdrachtgever naar ons toe. Het uitgangspunt in ons ontwerp is om de industriële uitstraling van de garage te behouden. De uitdaging was de wisselwerking tussen het robuuste karakter van het bestaande pand en het toevoegen van een luxueuze woonsfeer.  

Om dit te realiseren is de ruimtelijkheid van de garage behouden. Er is een visueel grote open ruimte gecreëerd met de keuken als centraal punt. De voorgevel is zo ontworpen dat de stijl van de bestaande garagedeuren behouden blijft. 

ga naar project
nieuw-gevelaanzicht-splitlevel-dakopbouw
Lunterenstraat

In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de dakopbouw is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis
ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
9-dakopbouwen-collectief-particulier-opdrachtgeverschap-voorgevel-exterieu-compressed
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
8-transformatie-interieur-stal-tot-woonhuis
Boerderij groene hart

De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd. 

ga naar project
1089-bv-pre-web-2016-10-24-2-grote-afb-compressed-2
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Dit project heeft een eervolle vermelding gekregen bij de Wassenaarse Monumenten Prijs 2019 en is genomineerd voor de longlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019.

ga naar project
4-moderne-aanbouw-architect-1200x600-1-kr
Eikenhouten binten in Bemmel

Op ongeveer een uur rijden van onze bespreekruimte in Zwolle ligt een van onze meest spectaculaire projecten. Het betreft een grote aanbouw aan een woning aan het Vossenhol. In samenwerking met architect Keke d’Ancona ontwierpen wij een robuuste eikenhouten draagconstructie, die dezelfde hoofdvorm heeft als het bestaande huis. 

De gevelafwerking is uitgevoerd in zink, dat een moderne uitstraling heeft en meteen een prachtig contrast vormt met de warme binnenzijde van de aanbouw. 

ga naar project
14028-bv-pre-web-website-1200x600-gr1-compressed-2
Gemetselde woninguitbreiding

In Utrecht is door aannemingsbedrijf Pos en Zanoli een woninguitbreiding in Utrecht gerealiseerd.  De keuken is in dit project vergroot, verhoogd en efficiënter ingedeeld. Door de nieuwe daglichtopeningen is de relatie tussen de woning en de tuin verbeterd.


ga naar project
c4ed7efd7756813ec55fdc04c942c2c4e9e4099c
Verbouwing vrijstaande woning Muiderberg

Het project betreft de complete verbouwing van dit vrijstaande huis in Muiderberg, waarbij de oude woning is voorzien van een grote aanbouw. De aanbouw is een verlenging van de woonkamer en is deels verdiept uitgevoerd. Hier is voor gekozen, omdat de bestaande plafondhoogte in de woning zeer beperkt was. De aanbouw is wat vormgeving betreft contrasterend ontworpen te opzichte van het bestaande woonhuis.

ga naar project
dakopbouw-exterieur-voorgevel
Blaricumseplein

De portiek bovenwoningen aan het Blaricumseplein in de wijk Rustenburg zijn vergroot met dakopbouwen. Het uitgangspunt van deze dakopbouw is om de eigenschappen en karakteristieken van het plein zoveel mogelijk in tact te houden. Daarom zijn dezelfde materialen toegepast bij de dakopbouw. Zo wordt het metselwerk doorgetrokken en de beeldbepalende witte dakrand komt terug in de dakopbouw.

ga naar project
doorgemetselde-gevel-dakopbouw
Dakopbouw Mient

De dakopbouw op de Mient in Den Haag is uitgevoerd met een doorgemetselde gevel. De woonkamer is naar de dakopbouw verhuisd en de slaapkamers zijn op de tweede verdieping geplaatst. Voordeel hiervan is dat de slaapkamers in de zomer koel blijven en de woonkamer direct aan het dakterras ligt. Tevens is deze indeling wat kosten betreft interessant. We hebben ervoor gekozen om de houten balken van bouwmuur tot bouwmuur te laten overspannen. Hierdoor is de dakopbouw geheel flexibel in te delen. In dit geval hebben de bewoners ervoor gekozen om de dakopbouw een grote ruimte te laten.


ga naar project
woonark-architect-amsterdam-1200x600-1-compressed
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
e260cc0340b8faf2a921125aa036b4d9638592fa
Renovatie villa Wassenaar

In De Kievit te Wassenaar werken wij aan de renovatie van deze villa. De villa is oorspronkelijk ontworpen door de architect, die ook de door ons verbouwde Villa Maarheeze aan de Rijksstraatweg in Wassenaar heeft ontworpen, Co Brandes. Voor deze renovatie hebben wij interieurtekeningen gemaakt en doen wij de bouwbegeleiding.

ga naar project
loftappartement-met-dakterras-interieur
Loftappartement in Scheveningen

Voor een appartement aan het Sweelinckplein in de wijk Duinoord hebben wij een loft ontworpen met daarin een spectaculaire trap naar het dakterras. In het appartement zijn lichte neutrale kleuren gecombineerd met de warme kleur van de bestaande houten dakconstructie. Op het terras is deze materialisering doorgezet. Vanaf het nieuwe dakterras is er een prachtig uitzicht over Scheveningen.

ga naar project
dakopbouw-dakterras-exterieur
Dakterras met entreegebouw

Het project betreft het realiseren van een dakterras met een klein entreegebouwtje, ook wel duivetil genoemd. Materiaal en kleurstelling van het dakterras en het kleine opbouwtje komen met elkaar overeen, waardoor een harmonisch geheel ontstaat. In het opbouwtje is ruimte voor opslag van tuinstoelen, plantenbakken, etc. Ook is er een wateraansluiting en buitenkraan.

ga naar project
dakopbouw-exterieur-gevelaanzicht
Dakopbouw Newtonstraat

Deze opbouw is opgeleverd in mei 2013 en staat aan de Newtonstraat in het Valkenboskwartier in stadsdeel Segbroek. De opbouw herhaalt de klassieke detaillering van de oorspronkelijke woning. Dit is door de aannemer (Kolthoff loodgieters en aannemersbedrijf) bijzonder nauwkeurig en netjes gedaan. Een uitstekend voorbeeld van het herhalen van het bestaande. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

ga naar project
contrasterende-aanbouw-assendelft-1200x600-1
Contrasterende stijl Zaanstad

De aanbouw op de begane grond van deze woning in Assendelft is gemaakt van geprofileerde staalplaat in een kleur die contrasteert met het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich de eetkamer, de ouderslaapkamer, de badkamer en een bergruimte. De daklijst van de aanbouw is gemaakt van een gezette staalplaat in dezelfde kleur als de profielplaten en de kozijnen.

ga naar project
verbouwing-kerk-tot-woonhuis-interieur
Verbouwing voormalige kerk

In een voormalige kerk hebben wij een ontwerp gemaakt voor een verbouwing waarbij een grote woning wordt gerealiseerd. Ten tijde van ons ontwerp werd het gebouw alleen gebruikt op de bovenste twee verdiepingen, omdat de ligging van deze verdiepingen optimaal ten opzichte van de zon was. De iets donkere, maar ruimtelijk zeer aantrekkelijke begane grond stond leeg. Het doel van ons ontwerp was om de begane grond en de daaraan gelegen tuin een integraal onderdeel van de woning te maken. Hetzelfde gold voor het achterhuis. 

ga naar project
woonarkarchitect-1200x600-slider-2
Verbouwing woonark

Deze recreatieve ark aan de Kager Plassen is door ons voorzien van een geheel nieuwe binnenindeling en een nieuwe gevel. De bestaande ark had een rode gevelbekleding met kleine witte kozijnen, die willekeurig over de gevel verdeeld leken te zitten. Wij hebben de ark volledig gestript en door YM-Bouw zowel van binnen als van buiten opnieuw bekleed. De indeling richtte zich in de oude situatie op de weilanden. Deze focus hebben wij verlegd naar het water. Om deze reden zijn alle binnenwanden verwijderd, zodat met een schone lei begonnen kon worden met de herindeling.

ga naar project
verbouwing-zwolle-architect-1200x600-4
Boerderij Hasseloo in Lochem

Gelegen in de bosrijke omgeving tussen Enschede en Zwolle ligt boerderij ‘Hasseloo’. Onze opdrachtgever heeft in dit project het grootste deel van de planvorming voor zijn rekening genomen. Wij hebben hem geassisteerd met het maken van de tekeningen voor de omgevingsvergunning voor het transformeren van de stallen naar woonruimte. Hiertoe hebben wij de gehele boerderij nauwkeurig ingemeten en uitgetekend. 


ga naar project
woningsplitsing-herenhuis-1200x600-voorgevel
Woning splitsing

In Rotterdam werkten wij aan de splitsing van dit herenhuis in diverse kleinere appartementen. Wij regelden de vergunningen bij de gemeente en maakten alle tekeningen.

ga naar project
Zinken dakopbouw
ga naar project
5-12138-bv-pre-web-2016-11-16-1200x600-gr1-compressed
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
5-14081-1uo-afb-2017-06-02-jaren-30-aanbouw-architect-1200x600-1
Jaren 30 woning uitgebreid

Op de begane grond van deze woning in Hilversum hebben wij een aanbouw ontworpen in dezelfde stijl als het bestaande huis. In de aanbouw bevinden zich een deel van de vergrote woonkamer, de eet- en bijkeuken. Door aan de achterkant van de aanbouw veel glas te gebruiken komt er genoeg licht in de verlengde woonkamer, terwijl de klassiek ogende kozijnen in combinatie met de juiste baksteen dat typische jaren 30-gevoel creëren. De aanbouw ligt niet alleen aan de achterkant maar ook deels aan de zijkant van het bestaande huis. Hierdoor heeft men vanuit de eetkeuken zowel zicht op de achter- als voortuin. In de bestaande woning zijn de terug liggende bovenramen en verspringingen in het metselwerk in het oog springende details. Door deze ook terug te laten komen in de aanbouw wordt een identieke bouwstijl gerealiseerd.

ga naar project
aanbouw-flexibel-en-modern-voorgevel
Flexibele en moderne aanbouw

In Wergea gelegen in Friesland, hebben wij deze moderne en flexibel te gebruiken aanbouw ontworpen. De aanbouw biedt naast de extra ruimte; opbergruimte, vergrootte studeerkamer en een extra zithoek, een beschut hoekje in de tuin ter bescherming tegen de harde Friese winden. Hiertoe zijn flexibele houten schermen geïntroduceerd die bescherming bieden tegen zon en wind. Bij de zithoek is er de mogelijkheid om bij het openschuiven van deze houten schermen bijna de gehele gevel te openen. Hierdoor kan deze hoek gebruikt worden als fijne beschutte buitenruimte in de zomer, maar ook als extra binnenruimte in de winter. 

ga naar project