Sinds het splitsingsverbod op 1 juli 2019 van kracht is geworden, is het niet meer mogelijk woningen bouwkundig te splitsen in meerdere zelfstandige woningen. Wel is het nog steeds mogelijk om onzelfstandige woningen of kamerverhuur toe te passen. Hieronder leggen wij uit wat de regels hiervoor zijn op het moment van schrijven (1 juli 2019). Let op: deze regels zijn specifiek voor de gemeente Den Haag en niet toepasbaar in andere steden.
Bij het omzetten van een zelfstandige woning in 3 of minder kamers ten behoeve van kamerverhuur is geen omzettingsvergunning nodig.
Als er 4 of meer kamers gemaakt worden dan is er wel een omzettingsvergunning nodig. De omzettingsvergunning kan hier aangevraagd worden.
In de kwetsbare gebieden wordt de omzettingsvergunning niet verleend. Kwetsbare gebieden zijn: Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Regentessekwartier (excl. Koningsplein e.o.), Valkenboskwartier (excl. Heesterbuurt), Rustenburg en Oostbroek en Laakkwartier (excl. Spoorwijk).
In de overige gebieden heeft de gemeente de mogelijkheid een omzettingvergunning in individuele gevallen te weigeren als er op specifiek die locatie belang gehecht wordt aan het behouden van een zelfstandige woonruimte.
Bij het omzetten van een zelfstandige woning in een kamerverhuursituatie met 5 kamers of meer is het nodig brandveiligheidstekeningen bij de gemeente in te dienen. Kom langs op ons inloopspreekuur om hier meer over te weten te krijgen.
Er is sprake van kamerverhuur of onzelfstandige woonruimte als één of meer van de volgende functies gedeeld worden: badkamer, keuken of toilet.
Er is ook sprake van kamerverhuur bij kamerverhuur door een hospita. Hier is meer informatie te vinden over deze manier van het verhuren van een kamer in Den Haag.
In de terminologie is er vaak verwarring over wanneer een omzettingsvergunning nodig is en wanneer een onttrekkingsvergunning nodig is. Daarom hebben wij hieronder een korte uitleg gegeven:
Een omzettingsvergunning is nodig als een zelfstandige woning wordt omgezet in een kamerverhuur situatie, ook wel een onzelfstandige woning genoemd.
Een onttrekkingsvergunning is nodig als een woning uit het woningenbestand van de gemeente Den Haag onttrokken wordt. Dit geldt bijvoorbeeld als er van een woning een kantoor of een winkel gemaakt wordt. Meer over een onttrekkingsvergunning is hier te lezen.