Duurzaamheid test2

Duurzaamheid draagt bij aan een gezond binnenklimaat en een prettige leefomgeving. In dit thema zijn er verschillende gradaties en methodes om je nieuwe woning duurzaam te realiseren. Een groen dak, een warmtepomp, het gebruik van de juiste materialen en veel meer kan bijdragen aan de verduurzaming van je woning.  Bij vroegtijdig de verschillende mogelijkheden mee te nemen in het ontwerp kunnen de kosten en baten het best worden afgestemd.

Zo kan de woning ook circulair, energie neutraal of vernaculair (low tech) worden ontworpen. In de tegels hieronder staan de verschillende duurzame mogelijkheden verder uitgelegd.

Besparen door labelupgrade

Minder energiekosten en een fijne temperatuur in huis. Een labelupgrade geeft direct en indirect waarde aan je verbouwing

lees verder
Na-isoleren

Lagere energiekosten, in de winter lekker warm en zomers een koel huis. Bij een verbouwing is het slim om je woning na te isoleren. Voor nieuwe delen aan de woning is dit verplicht van de regelgeving voor het bouwen. Echter is het, naast het deel dat wordt verbouwt te isoleren, voordelig om ook de andere delen van je huis te isoleren. Naast dat dit in energie kosten bespaard, kan er bij goede uitvoering een labelupgrade plaatsvinden: link labelupgrade. Bij een volledig na-isloren van je woning is het ook verstandig om enkel glas te vervangen door minimaal HR++ isolatiebeglazing. Meer informatie of advies over het na-isoleren van uw woning kunt u vinden op: http://www.ingenieursbureau-deraaij.nl/

lees verder
Bezuinigen met dakbedekking

Ruimten onder een plat dak worden in de zomer vaak onaangenaam warm. Een nieuwe ontwikkeling, om opwarming van het platte dak tegen te gaan, is witte dakbedekking. Door het toepassen van witte dakbedekking kan een groot percentage (ongeveer tot 81%) van de zonnestralen weerkaatst worden. Het dak zal hierdoor minder opwarmen en zodoende ontstaat een aangenamer binnenklimaat in de woning. Een eventuele airco is hierdoor niet nodig en waardoor je extra energieverbruik kan voorkomen. De woning wordt zo duurzaam.

lees verder
Slim ontwerpen

In de ontwerpfase kan al rekening gehouden worden met slimme oplossingen om uw woning duurzaam te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon. Grote glasvlakken naar het zuiden oriënteren en de dichte goed geïsoleerde gevels richten op het koude noorden is naar ons idee een slimme eerste ontwerp stap. We gebruiken zo de zon om de woning in de winter op te warmen. Om ervoor te zorgen dat de woning in de zomer niet te warm wordt kan gebruik gemaakt worden van een luifel. In de zomer zorgt de luifel voor het blokkeren van direct zonlicht inde woning, terwijl in de winter de laagstaande zon direct onder de luifel door de woning binnen kan komen.

lees verder
Energiezuinige installaties

Een verbouwing of woninguitbreiding is vaak een goede gelegenheid om de bestaande (verouderde) installaties te vervangen voor energiezuinige en duurzame installaties. Denk bijvoorbeeld aan een hoog rendement CV ketel of een warmtepomp. Er kan ook gedacht worden aan een gescheiden systeem. Zo kan je bijvoorbeeld de bestaande CV-installatie intact laten en de woninguitbreiding voorzien van infraroodverwarming (http://www.productsource.nl/).

lees verder
Groene daken

Ruimten onder een plat dak worden in de zomer vaak onaangenaam warm. Doordat de zon vaak de gehele dag op een zwart dakoppervlak staat, kan de temperatuur op een dak flink oplopen (tot wel 70 graden) . Door gebruik te maken van een groen dak zal de temperatuur van het dak niet verder oplopen dan ongeveer 37 graden, hierdoor blijft ook de onderliggende woning in de zomer koeler. Bovendien zorgt een groen dak voor verlaging van de druk op het riool, vergoot het de biodiversiteit in de stad en zorgt het voor een betere geluidsdemping. Wij werken graag met groene daken (https://www.bouwjeeigenhuis.nl/projecten/tiny-house-als-uitbreiding-kantoor),niet alleen om bovenstaande redenen, maar ook omdat het een prettige sfeer ineen ontwerp brengt. Dit laatste geldt zeker als het betreffende duurzame groene dak in het zicht is.

lees verder
Bewust materiaalgebruik

Om duurzaamheid in je woning te introduceren is het verstandig om eerst eens goed naar de materialen te kijken die in de woning gebruikt gaan worden. Waar komen de materialen vandaan en wat is de impact van de productie en het transport? Maar wat wij met name belangrijk vinden is de vraag of de materialen op een eenvoudige wijze te hergebruiken zijn. Dat begint al in de sloopfase van een verbouwing of nieuwbouwproject. Welke bouwelementen uit het voormalige bouwwerk kan je opnieuw gebruiken? Kijk kritisch naar de zaken die zomaar in de sloopcontainer kunnen verdwijnen, zoals oude kozijnen, deuren, dakpannen, et cetera. Bij een nieuwbouwproject van een boerderij in de Zaanstreek hergebruikten wij in het verleden bijvoorbeeld alle oude dakpannen (https://www.bouwjeeigenhuis.nl/projecten/boerderij-krommenie)van de gesloopte boerderij. Tegenwoordig denken wij veel na over circulair bouwen, waaraan elders in deze tekst meer aandacht wordt besteed.

lees verder
Licht bouwen

Momenteel is er een trend waarneembaar richting lichte bouwsystemen, die zo de duurzaamheid verhogen.Waar vroeger mensen nog kloppend met hun knokkels op de muur testten of een woning wel van degelijke stenen gebouwd was, zien wij in onze praktijk nu veel vaker belangstelling voor lichte bouwsystemen, zoals houtskeletbouw of cross-laminated-timber (CLT). De voordelen van licht bouwen ten opzichte van bouwen met beton of stenen liggen in het feit dat het klimaat van de woning snel is aan te passen aan het buitenklimaat. “Maar hoe zit het dan met de theorie dat een kerk in de zomer zo lekker koel is?” wordt ons met enige regelmaat gevraagd. Het klopt natuurlijk dat een stenen gebouw meer accumulerend vermogen heeft. Echter, het kost ook enorm veel energie om een kerk op te warmen als de zon achter de wolken verdwijnt of als het avond wordt. Bij een licht gebouw is de temperatuur met behulp van buiten zonwering en nachtkoeling goed te beheersen en kan een klein beetje extra hulp van een warmtepomp ervoor zorgen dat er zelfs enkele graden gekoeld wordt. Tot slot levert licht bouwen een grote winst op als het gaat om energiebesparing tijdens de productie en het transport van de materialen.

lees verder
Circulair bouwen

De overheid heeft een enorme ambitie met betrekking tot circulair bouwen. Zo moet de gehele bouwsector (!)in 2050 circulair zijn en zijn alle overheids uitvragen vanaf 2023 circulair.Maar wat is circulair bouwen? Circulair bouwen houdt in dat materialen telkens opnieuw gebruikt kunnen worden, dat we geen fossiele brandstoffen meer aanspreken en dat we de ecosystemen niet verder aantasten. Momenteel wordt er nog gebouwd met veel zware materialen. De winning en het transport ervan is verantwoordelijk voor een substantiële aantasting van de aarde. Dat moet inde toekomst veranderen. Om dit te bereiken komen er al op korte termijn nieuwe ontwikkelingen. Zo komt er een materialenpaspoort en is de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) in het leven geroepen. Deze MPG geeft de milieubelasting aan van de materialen van een bouwwerk. Ons architectenbureau gaat mee in deze duurzame ontwikkelingen en is op de hoogte van nieuwe regelgeving.

lees verder
Energieneutraal bouwen

Een energie neutraal huis genereert evenveel energie als het zelf gebruikt. De energie wordt bijvoorbeeld opgewekt door PV-cellen. Energiezuinige installaties, zoals een warmtepomp,zorgen er in combinatie met een goede isolatie voor dat er tevens een minimale energiebehoefte is voor de woning. Energie neutraal bouwen is dus, in tegenstelling tot passief bouwen, vaak een duurzame manier van bouwen waar veeltechniek bij komt kijken. Naast de eerder genoemde warmtepomp kan ook energie bespaard worden met behulp van warmte terugwin systemen (denk bijvoorbeeld aaneen warmtewisselaar in het doucheputje), zonnecollectoren voor het maken van warm water, kierdichting, een glazen gevel op het zuiden of andere systemen,zoals het aansluiten van de woning op windenergie. Wij hebben ruime ervaring met energie neutraal bouwen en verbouwen. Om tot een goede afweging te komen van de te kiezen installaties maken wij gebruik van een energie-adviseur in een vroeg stadium van het ontwerpproces.

lees verder
Passief

Een passieve woning heeft een zeer laag energiegebruik en goed binnenklimaat, in de winter en zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Het energieverbruik van de woning moet zo laag mogelijk zijn. De hoofdideeën van een passieve woning zijn:minimale hoeveelheid installaties, maximale isolatie en kierdichting en gebruikmaken van passieve zonne-energie. In Duitsland heerst een lange traditie van passief bouwen. Bij het ontwikkelen van onze passieve huizen kijken we dan ook goed naar wat onze oosterburen al uitgevonden hebben en maken veelvuldig gebruik van de duurzame prefab-bouwers uit ons buurland. Wij hebben ruime ervaring met het ontwerpen en tekenen van passieve woningen en vertellen hierin een persoonlijk gesprek graag meer over.

lees verder
PV cellen

Wat een enorme invloed hebben PV-cellen op de Nederlandse architectuur! Waar woningen in ons land vroeger veelal afgedekt werden met rode dakpannen, zie je momenteel veel architecten,die juist kiezen voor een zwarte pan, zodat de PV-cellen mooi wegvallen en een egaal dakvlak ontstaat. Wij vinden dit een interessante ontwikkeling en willen hier een goede bijdrage aan leveren, maar we geloven ook dat altijd kritisch gekeken moet worden naar de omliggende architectuur, zodat onze ontwerpen niet alleen duurzaam zijn, maar ook altijd goed in de context passen. De technologische ontwikkelingen zijn bij PV-cellen enorm. Zo maakt Tesla nu dakpannen met geïntegreerde PV-cellen en zijn er aanbieders op de markt, die PV-cellen verhuren, zoals Hallo Stroom (https://hallostroom.nl/campagne_huur/?utm_source=adwords&utm_medium=cpc&utm_campaign=search_branded&gclid=EAIaIQobChMIycvN79_G3QIVjeR3Ch1aFgd5EAAYASAAEgKx9vD_BwE).

lees verder