ga terug naar projectenoverzicht

Verbouwing groothandel

Transformatie van distributiecentrum naar groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

Project: 11107
Jaar: 2013
Locatie: Vlaardingweg - Rotterdam
Omschrijving: Verbouwing groothandel

"Rode luifel eyecatcher winkelend publiek"



In de hiernaast staande opengewerkte plattegrond is de begane grond van de groothandel te zien. Aan de achterzijde is een laad- en los ‘hub’ (1) ontworpen. Hier bevinden zich de nieuwe loadingdocks. In de winkelruimte is een grote koeling (2) opgenomen. Bij de entree bevinden zich de kassa’s (3) en de informatiebalie (6). Langs de kopgevel zijn de kantoren (5) ontworpen. En voor vaste klanten is een speciale VIP ruimte (4) gemaakt.

verbouwing-groothandel-opengewerkte-plattegrond-a verbouwing-groothandel-opengewerkte-plattegrond-b

De luifel bevindt zich aan de representatieve zijde en fungeert zodoende als eyecatcher voor het  winkelende publiek. De thematiek van de entree is ook in het interieur door ontworpen. In de grote hallen zijn stellingen geplaatst met daarin rode verlichtingselementen. Ook de kassa’s en informatiebalie zijn mee ontworpen. Het plafond boven de kassa’s is voorzien van rood strekmetaal. Onder de luifel is een uitbouw ontworpen en een hellingbaan. De hellingbaan overbrugt het hoogteverschil tussen het aangrenzende terrein en de winkel. Voor de rest van de bestaande gebouwen is een simpele oplossing bedacht. De gemetselde gevel wordt gereinigd en hierna wit geschilderd en de kozijnen worden vervangen. Onder de luifel kunnen bezoekers hun auto parkeren en zodoende  beschut  laden en lossen. De luifel heeft met de golfplatenbekleding een robuuste industriële uitstraling gekregen.

verbouwing-groothandel-exterieur1

Het bestaande gebouw staat op een glooiend terrein en heeft de loadingdocks aan de voorzijde. Voor een representatieve uitstraling moeten de loadingdocks naar de achterzijde van het gebouw verhuizen. In het ontwerp is de terrein uitgevlakt en geordend met parkeerplaatsen. De loadingdocks zijn verplaatst naar een uitbouw aan de achterzijde. De luifel, inclusief uitbouw en hellingbaan, zorgen voor een representatieve voorzijde.

verbouwing-groothandel-exterieur2
verbouwing-groothandel-interieur
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
Vlierboomstraat

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Huis Maarheeze

In 2007 begonnen wij aan de  grootscheepse restauratie van deze villa. Het Rijksmonument op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal was in redelijke staat. De tuin was echter zeer vervallen. Onze restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur.

ga naar project