ga terug naar projectenoverzicht

Vakantiepark - Saint Pierre (FR)

Het maken van gites in een aantal oude gebouwen

Op een landgoed in Saint Pierre in Zuid Frankrijk zijn oude schuren en woningen herbestemd ten behoeve van een kuuroord. De oude schuren en woningen staan verspreid in het glooiende landschap. Voor aanvang van de ontwerp werkzaamheden zijn de gebouwen bouwkundig opgenomen en in kaart gebracht. Na de bouwkundige opname is er een ontwerp gemaakt voor diverse logeerverblijven (Gites) en een badhuis.

Project: 0614
Jaar: 2006
Locatie: Gites - Saint Pierre Frankrijk
Omschrijving: Vakantiepark - Saint Pierre (FR)
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwtekeningen , ontwerp

In dit oude woonhuis zijn 4 nieuwe logeerverblijven ontworpen. Alle logeerverblijven hebben een eigen badkamer en keuken. De dikke muren en kleine gevelopeningen zorgen ervoor dat de ruimten in de zomer aangenaam koel blijven. De oude schuur op foto twee wordt omgebouwd tot badhuis met diverse wellness ruimten op de eerste verdieping en een logeerverblijf op de begane grond. De bestaande gevel wordt nageïsoleerd en voorzien van een pleisterlaag. 

5-herbestemming-kuuroord-gevelaanzichten 6-herbestemming-kuuroord-doorsnede

In het badhuis zijn de sauna, het caldarium, het Turkse bad, de massage ruimten en de overige voorzieningen gegroepeerd rondom het tepidarium. 

3-herbestemming-kuuroord-interieur-badhuis

Vanuit het tepidarium is er een mooi vergezicht over het glooiende Franse landschap. Op de begane grond bevindt zich de technische ruimte en een ruim logeerverblijf met groot terras.

2-herbestemming-kooruurd-badhuis-interieur
8-herbestemming-kuuroord-situatietekening
Grondige renovatie bungalow

In Boskoop hebben wij een bestaande bungalow uitgebreid met een uitbouw en voorzien van nieuwe gevelbekleding. De nieuwe gevelbekleding zorgt voor een samenhangend geheel tussen de bestaande bouw en de uitbouw. Alle kozijnen in de bestaande bungalow zijn vervangen door strakke zwarte steellook aluminium kozijnen. De originele houten dakrand is vervangen door een donkergrijze zinken dakrand. In de dakrand is een horizontale felsnaad toegepast. De uitbouw heeft een volledig glazen gevel en is ook voorzien van een zinken dakrand. 

ga naar project
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers

In het Bezuidenhout aan de Carel Reinierszkade hebben wij een dakopbouw ontworpen waarin de traditionele jaren 30 stijl is gecombineerd met een moderne stijl. Op de hoek is de dakopbouw doorgemetseld en zijn de stalen kozijnen conform de originele stalen kozijnen. Aan de achterzijde is extra ruimte gecreëerd middels een uitkraging. Deze uitkraging bestaat uit een gestuct kader met daarin een grote glazen vliesgevel. 

ga naar project
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project