ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie van oude school naar woning en werkruimte voor een architect

Toen de gemeente Heerenveen een prijsvraag uitschreef om een gebouw te winnen wist onze architect Gert-Jan Groenewoud meteen dat dit iets voor hem was. De wedstrijd bestond uit een kans om een oude school te transformeren tot woning en werkruimte. Met een uitgebreid plan en uitgewerkte bouwtekeningen won hij het gebouw.

De voormalige kleuterschool in Aldeboarn wordt getransformeerd tot een woonhuis met ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Eén van deze ruimtes wordt een kantoorruimte waar Gert-Jan als architect kan werken. Het pand krijgt ook een culturele functie door huiskamerconcerten aan te bieden.

Als regio architect in Leeuwarden en Zwolle is Friesland de ideale uitvalsbasis om te wonen en werken. De verbouwing is te volgen op de website van Het Nieuwe Medium.

Het ontwerp voor het pand is gebaseerd op het behouden van het monumentale karakter. Het gebouw wordt functioneler gemaakt met door de indeling te wijzigen en duurzame technieken toe te passen. Zo wordt het gebouw toekomstbestendig gemaakt en blijft het kenmerkende uiterlijk behouden.

Project: 0000
Jaar: 2020
Locatie: Friesland
Omschrijving: Grootschalige verbouwing van oude school
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, bouwtekeningen , bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp, studie, voorlopig ontwerp

"Om beter gebruik te maken van de ruimte wordt de verdiepingsvloer van de eerste verdieping verlaagd." 

Op deze manier worden beide verdiepingen hoog genoeg om comfortabel te wonen en werken. Met een vide in de woonkamer wordt de ruimtelijkheid benadrukt en komen de hoge karakteristieke ramen tot hun recht in het ontwerp. De entresol en verdiepingsvloer komen los te staan van de gevels waardoor een zwevend effect wordt gecreëerd voor ruimtelijkheid.

De houten dakspanten en vloerbalken worden in het zicht behouden zodat het karakter van het gebouw versterkt wordt. Het exterieur van de woning wordt gerestaureerd om de bestaande stijl te behouden. Voor de multifunctionele ruimte wordt een extra entree toegevoegd.

verbouwing-school-huis-bouwtekening-768x525-1 verbouwing-school-huis-bouwtekening-768x525-2

Om het pand toekomstbestendig te maken worden ook duurzame oplossingen toegepast. Hiervoor wordt het verbruik van (natuurlijke) hulpbronnen gereduceerd, deze hergebruikt en energie geproduceerd. Het gebouw wordt na-geïsoleerd en er wordt gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming. Ook wordt gekeken naar het hergebruiken van regenwater en grijs water. Verder wordt ook een lucht-water warmtepomp geïnstalleerd.

verbouwing-school-huis-architect-768x525-1
verbouwing-school-huis-architect-1200x600-2
Transformatie Reeuwijk
ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
Minimalistische aanbouw in Den Haag
ga naar project
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg
ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
Gemetselde woninguitbreiding

In Utrecht is door aannemingsbedrijf Pos en Zanoli een woninguitbreiding in Utrecht gerealiseerd.  De keuken is in dit project vergroot, verhoogd en efficiënter ingedeeld. Door de nieuwe daglichtopeningen is de relatie tussen de woning en de tuin verbeterd.

ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project