ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie van garage naar moderne woning met tuin

Aan de Irisstraat in Den Haag transformeerden wij in samenwerking met Plein 1813 Ontroerend Goed een voormalige garage en werkplaats naar een moderne woning. 

Om het pand weer terug te brengen naar de oorspronkelijke woonfunctie hebben we goed gekeken naar de oude bouwtekeningen, om zoveel mogelijk van de originele structuur van het pand te kunnen achterhalen. Zo is de garagedeur gewijzigd naar de nieuwe entree van de woning en is er ook een voortuin in dezelfde stijl gecreëerd. De erker is opnieuw vormgegeven en er is metselwerk toegevoegd. Dit geeft een beschut gevoel en past beter bij een woongevel.

Project: 18065
Jaar: 2018
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Herbestemming van garage naar woning
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

Om meer daglicht in de woning binnen te krijgen is de bestaande aanbouw verwijderd en is er een smallere aanbouw aan de achterzijde teruggeplaatst. 

4-bouwtekening-verbouwing-plattegrond-768x525-1 4-bouwtekening-verbouwing-plattegrond-768x525-2 6-bouwtekening-verbouwing-plattegrond-768x525-3 1-bouwtekening-verbouwing-plattegrond-768x525-4 8-bouwtekening-verbouwing-plattegrond-768x525-7 1-bouwtekening-verbouwing-plattegrond-768x525-8

In de aanbouw bevinden zich de slaapkamers die via de dubbele deuren direct toegang hebben tot de tuin. 

De nieuwe aanbouw is ontworpen met een metselwerk gevelafwerking, zodat deze invormgeving aansluit bij de bestaande bebouwing.

9-verbouwing-architect-verbouwen-768x525-1 7-verbouwing-architect-verbouwen-768x525-3

Een leuk detail is dat de smeerkuil die zich in de garage bevond is omgetoverd tot een wijnkelder. De wijnkelder bevindt zich onder de hal en is aan de bovenzijde voorzien van beloopbaar glas. Hierdoor vormt het een echte eyecatcher als je de woning binnen komt!

Het interieur is van Fort M.

verbouwing-architect-verbouwen-768x525-4
verbouwing-architect-verbouwen-1200x600-3
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Minimalistische aanbouw in Den Haag
ga naar project
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
Dakopbouw met karakteristieke rode baksteen

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
a4fc4b051f6bdd24005bf368bbccfaaee76a9559
Patiowoning Scheveningen

In een binnen gebied van een bouwblok in Scheveningen hebben wij op een subtiele wijze een inbreiding gerealiseerd. De daken van de inbreiding hebben verschillende hoogtes. Dit is gedaan ten hoeve van extra daglicht toetreding en een nette aansluiting op bestaande bebouwing. De inbreiding bestaat uit twee aanbouwen die verbonden zijn met een gang langs een patio. In de aanbouw die direct aan de woning grenst is de keuken gesitueerd. De aanbouw achter in de tuin heeft een dubbele functie en wordt gebruikt als werkkamer en muziekkamer. 

ga naar project