ga terug naar projectenoverzicht

Restauratie Rijksmonument

Huis Maarheeze Wassenaar

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

Project: 0630
Jaar: 2009
Locatie: Rijksstraatweg - Wassenaar
Omschrijving: Restauratie Rijksmonument

In 2007 startte de grootscheepse restauratie van de villa. Wij hebben de restauratie begeleid en voor de verschillende onderdelen vergunningen aangevraagd bij de gemeente Wassenaar en de Rijksdienst. De restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur. Voor de herstelwerkzaamheden van bijzondere onderdelen zijn verschillende specialisten ingeschakeld. Het specialistische gevelwerk had onder andere betrekking op het herstel van de zandsteenspekbanden en de geglazuurde bakstenen.

restauratie-rijksmonument-interieur-hal restauratie-rijksmonument-interieur-vide

Tijdens de restauratie is het pand gemoderniseerd door de toepassing van een liftontsluiting. Verder is de ruimteverdeling nagenoeg origineel gebleven. Diverse kamers hebben nog de originele betimmeringen en zijn voorzien van bijzondere schouwen. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een wintertuin. De wanden van deze wintertuin waren voorzien van voorzetwanden en de vloer was afgewerkt met vloerbedekking. Na de restauratie zijn de prachtige groen-turkooise wandtegels en de originele terrazzovloerweer te zien.

restauratie-rijksmonument-exterieur-balkon

In 2008 is gestart met de restauratie van de architectonische tuin. Samen met de gemeente Wassenaar hebben wij een subsidie voor deze herstelwerkzaamheden weten binnen te slepen. De tuin was in zeer slechte staat. Grote delen waren overwoekerd met begroeiingen diverse muren waren doorboord door wortels en onkruid. Na de restauratie van de tuin werd pas echt duidelijk hoe sterk de relatie is tussen de villa en de omliggende tuinmuren met trappen en bordessen. 

restauratie-rijksmonument-exterieur-terras
restauratie-rijksmonument-interieur
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla
ga naar project
Verbouwing monumentaal pakhuis Amsterdam
ga naar project
Zinken dakopbouw
ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project