In een binnen gebied van een bouwblok in Scheveningen hebben wij op een subtiele wijze een inbreiding gerealiseerd. De daken van de inbreiding hebben verschillende hoogtes. Dit is gedaan ten hoeve van extra daglicht toetreding en een nette aansluiting op bestaande bebouwing. De inbreiding bestaat uit twee aanbouwen die verbonden zijn met een gang langs een patio. In de aanbouw die direct aan de woning grenst is de keuken gesitueerd. De aanbouw achter in de tuin heeft een dubbele functie en wordt gebruikt als werkkamer en muziekkamer.
Project: | 13041 |
Jaar: | 2013 |
Locatie: | Treilerweg - Scheveningen |
Omschrijving: | Patiowoning Scheveningen |
In het ontwerp is gezocht naar een zo subtiel mogelijke toevoeging aan de bestaande bebouwing. Het volume van de aanbouwen lijkt minder massaal door de verspringing van de dakvlakken. De gevels zijn voorzien van houten rabat delen en de daken zijn bedekt met een sedumdak. Op deze wijze is het verrommelde binnen terrein getransformeerd naar een interessant groen daklandschap. Het sedumdak heeft een bufferfunctie voor zowel het regenwater als de zonnewarmte. Hierdoor draagt het sedumdak bij aan een aangenaam binnenklimaat en een gunstige waterafvoer bij hevige regenbuien.
Patio vanaf de woonkamer.
Zicht op de patio vanuit de moderne keuken.
In de doorsnede is de verbinding van de woning met muziek- en werkkamer goed te zien. In het ontwerp hebben wij een zo open mogelijke relatie geprobeerd te maken tussen de keuken en de patio. Dit is gerealiseerd door twee schuifpuien die in de hoek samen komen. Wanneer beide puien opgeschoven worden ontstaat er een spectaculaire kolomloze open hoek.
In de materialisering is er gekozen voor strakke neutrale materialen en kleuren in combinatie met hout. Dit heeft zich vertaald in een lichtgrijze gietvloer met strakke wit gestucte wanden, warme blank gelakte kozijnen en een houtengevelbekleding. Het eindresultaat is een vloeiende lichte ruimte waarin diverse plekken zijn gecreëerd.
Het groene dak zorgt voor een constante temperatuur in de aanbouw. Zie http://verbouwjeeigenhuis.nl/duurzaam-verbouwen/ voor meer informatie over duurzaam verbouwen.
In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de dakopbouw is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.
ga naar projectKenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.
ga naar projectHet is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
ga naar projectDeze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel.
ga naar projectDe dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw.
ga naar projectDeze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer.
ga naar project