ga terug naar projectenoverzicht

Kantoorgebouw opgebouwd

Drie extra bouwlagen

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

Project: 1067
Jaar: 2010
Locatie: De top van Bisschoff - Hengelo
Omschrijving: Prijsvraag - De top van Bisschoff

"Een unieke binnenstedelijke woonbeleving"

De moderne karakteristieke betonstructuur op de hoek van het gebouw wordt behouden. Deze betonstructuur is door zijn eenvoud en transparantie tijdloos en nog steeds functioneel als winkelgevel. De meer gesloten traditionele baksteen gevel is gedateerd en biedt weinig mogelijkheden. Voor de uitbreiding zijn de bestaande stalen draagstructuur en de baksteengevel gesloopt. De nieuwe semitransparante baksteenschil, refereert aan de authentieke verhouding tussen beton en metselwerk maar contrasteert in detaillering en verschijningsvorm. 


bestaand-gevelaanzicht-opgebouwd-kantoorgebouw nieuw-gevelaanzicht-opgebouwd-kantoorgebouw

De nieuwe bovenwereld bestaat uit woningen die bestemd zijn voor ouderen. De binnenstedelijke ligging en de mogelijkheid om dienende functies te realiseren maakt het gebouw ideaal voor deze doelgroep. De ouderenwoningen zijn via loopbruggen en vides verweven met de commerciële en dienende functies in het gebouw. Het atrium en het daklandschap zorgen voor een unieke, binnenstedelijke woonbeleving. Het daklandschap bestaat uit een vegetatiedak en een atrium.

3d-exterieur-opgebouwd-kantoorgebouw

Het vegetatiedak houdt het water vast en het overschot aan water wordt gebruikt voor de begroeiing in het atrium en het doorspoelen van de toiletten. In de zomermaanden werkt het atrium als een zonneschoorsteen. Koele lucht wordt via de publieke ingang aangezogen. In de koude maanden werkt het atrium als bufferzone tussen de koude buitenlucht en de warme woningen. Het warme atrium maakt het mogelijk om het hele jaar door naar ‘buiten’ te gaan.

exterieur-vegetatiedak-opgebouwd-kantoorgebouw
interieur-atrium-opgebouwd-kantoorgebouw
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Grondige renovatie bungalow

In Boskoop hebben wij een bestaande bungalow uitgebreid met een uitbouw en voorzien van nieuwe gevelbekleding. De nieuwe gevelbekleding zorgt voor een samenhangend geheel tussen de bestaande bouw en de uitbouw. Alle kozijnen in de bestaande bungalow zijn vervangen door strakke zwarte steellook aluminium kozijnen. De originele houten dakrand is vervangen door een donkergrijze zinken dakrand. In de dakrand is een horizontale felsnaad toegepast. De uitbouw heeft een volledig glazen gevel en is ook voorzien van een zinken dakrand. 

ga naar project
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers

In het Bezuidenhout aan de Carel Reinierszkade hebben wij een dakopbouw ontworpen waarin de traditionele jaren 30 stijl is gecombineerd met een moderne stijl. Op de hoek is de dakopbouw doorgemetseld en zijn de stalen kozijnen conform de originele stalen kozijnen. Aan de achterzijde is extra ruimte gecreëerd middels een uitkraging. Deze uitkraging bestaat uit een gestuct kader met daarin een grote glazen vliesgevel. 

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project