ga terug naar projectenoverzicht

Hergebruik scheepswerf

Transformatie van loods naar loft

Een belangrijk deel van de hedendaagse opgave is hoe om te gaan met bestaande in onbruik geraakte bebouwing. Industriële loodsen op mooie locaties die niet langer gebruikt worden voor hun oorspronkelijke functie zijn vaak zeer geschikt voor een nieuwe functie, bijvoorbeeld een vrije vorm van wonen. Zo ook deze loodsen op een oud scheepswerf.

Project: 13054
Jaar: 2013
Locatie: Helling - Aalsmeer
Omschrijving: Hergebruik scheepswerf
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp

"Wonen op historische locatie"


De draagstructuur van de loodsen geeft de oorspronkelijke functie van het gebouw weer en bovendien de onderliggende historie van de locatie. Vandaar dat de draagstructuur als uitgangspunt is genomen voor het ontwerp. De loodsen zijn opgedeeld in 13 grote loftachtige woningen. Iedere woning krijgt een buitenruimte aan het water. De woningen worden casco opgeleverd en zijn door de bewoners zelf af te maken.

f03784735c8e1791f2047064c36ba942562f6a67 64f7115eb53cc40307beff28e8cda55cf0204101

De grote loftachtige woningen zijn aan weerszijde van een gemeenschappelijke binnenstraat geplaatst. Deze binnenstraat voorziet de woningen van licht en lucht, terwijl hij tegelijkertijd in de ontsluiting voorziet.

13054-st-web-website-768x525-kl-new-klein-a1484055437

In het ontwerp is ervoor gekozen de hoofdrichting van de loodsen ook in de woningen tot uiting te brengen. De binnenstraat ligt dwars op deze hoofdrichting.

13054-st-web-website-768x525-kl-new-klein-b1484055438
13054-st-web-website-1200x600-gr1-new-gr31484055437
Van watertoren tot woonhuis
ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
1089-bv-pre-web-2016-10-24-2-grote-afb-compressed-2
Aanbouw jaren 30 woning

Deze aanbouw in het Belgische Park is uitgevoerd in dezelfde stijl als de originele jaren 30 architectuur. De raamverdeling, de profilering van de kozijnen en de baksteen gevel van de jaren 30 woning is overgenomen in de aanbouw. Voor de verbouwing is de bestaande scheiding tussen de woonkamer en de keuken verwijderd. Hiervoor is een staalconstructie in de bestaande bouwmuurgemaakt. De keuken, bestaande uit een lang kookeiland en een meubel langs de bouwmuur, staat in openverbinding met de woonkamer. 

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
14028-bv-pre-web-website-1200x600-gr1-compressed-2
Gemetselde woninguitbreiding

In Utrecht is door aannemingsbedrijf Pos en Zanoli een woninguitbreiding in Utrecht gerealiseerd.  De keuken is in dit project vergroot, verhoogd en efficiënter ingedeeld. Door de nieuwe daglichtopeningen is de relatie tussen de woning en de tuin verbeterd.


ga naar project
6-dakopbouw-dakterras-exterieur-achtergevel-compressed
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
5-12138-bv-pre-web-2016-11-16-1200x600-gr1-compressed
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
9-dakopbouwen-collectief-particulier-opdrachtgeverschap-voorgevel-exterieu-compressed
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project