Prefab bouwmethode

Voordelen van prefab bouwen
De eerste vraag, die onze opdrachtgevers ons stellen over dit onderwerp is wat de voordelen van al dan niet prefab bouwen zijn. Onze ervaring is dat de voordelen bij projecten van de schaal van één woning niet altijd in het gebied van de kosten gelegen zijn. Ondanks dat je zou zeggen dat het maken van een gebouw in de fabriek goedkoper zou moeten zijn dan als het gebouwd wordt op de bouwplaats, is dit niet altijd het geval. Zeker niet als het project kleiner is, zoals een (prefab) aanbouw aan je woning. Waarom dit zo is laat zich raden. Wij vermoeden dat partijen, die in prefab bouw gespecialiseerd zijn, meer overhead kosten hebben dan bijvoorbeeld een kleine aannemer, die het werk op de bouwplaats uitvoert. Uiteraard gaat bovenstaande niet op bij seriematige bouw of indien een bouwer een standaard woning heeft ontwikkeld, die hij meerdere keren kan maken. Maar wat zijn dan wél de voordelen van prefab bouwen? Wij zien dat deze voornamelijk gelegen zijn in de kwaliteit van de bouwconstructie en de snelle doorlooptijd op de locatie, waar gebouwd gaat worden. Zeker dit laatste heeft positieve effecten op de kostenaspecten.

prefab-bouwmethode-dakopbouw-1200x600-1

Geprefabriceerd bouwen: onze ervaring
Wij hebben veel ervaring met het ontwerpen van geprefabriceerde bouwwerken. Ten eerste maken wij veel prefab dakopbouwen. Hierover schrijven wij verderop meer. Daarnaast maken wij nieuwbouwwoningen en woonarken, die in één of twee dagen op de bouwplaats in elkaar gezet worden. Wij gebruiken meestal houtskeletbouw als bouwmethode voor deze werken. Houtskeletbouw heeft onder andere als voordeel licht te zijn, hetgeen dat de belasting op het milieu tijdens transport beperkt houdt. Een andere manier van prefab bouwen, waar wij mee in aanraking komen is prefab betonbouw. Nog belangrijker dan bij houtskeletbouw is bij betonbouw de maatvoering. Is er bij houtskeletbouw nog enigszins een aanpassing te doen tijdens de uitvoering, bij betonbouw moet je daar niet aan denken! Voor ons betekent dit dat we nog nauwkeuriger dan normaal de werktekeningen van de betonbouwer controleren.

Prefab dakopbouw
Veel van de dakopbouwen die door ons ontworpen zijn worden in de werkplaats getimmerd. Om de geprefabriceerde wanden te kunnen plaatsen moet er eerst op het dak een kimband geplaatst worden. Deze kimband wordt waterpas geplaatst, ingeplakt op de bestaande dakbedekking en met chemische ankers gebout op de bestaande constructie. Nadat de kimband op het dak gemaakt is worden de geprefabriceerde wanden met een hijskraan geplaatst. Na twee dagen is de nieuwe dakopbouw wind- en waterdicht.

De bestaande dakbedekking wordt verwijderd nadat de dakopbouw wind- en waterdicht is. Vervolgens wordt het bestaande dak verstevigd met een nieuwe constructie. Deze nieuwe constructie bestaat uit balken en underlayment platen. De balken worden op het bestaande dak geschroefd en deze balken zorgen er tevens voor dat het bestaande dak wordt uitgevlakt. Op de nieuwe balken worden vervolgens de underlayment platen geplaatst. Zodoende ontstaat een waterpas werkvloer die tevens constructief is.