Duurzaamheid

Door na te denken over hoe je je woning duurzaam wilt maken, komen vragen aan bod, die betrekking hebben op het binnenklimaat en de leefomgeving. In dit thema zijn er verschillende gradaties en methodes om je huis duurzaam te verbouwen. Een groen dak, een warmtepomp, het gebruik van de juiste materialen en veel meer kan bijdragen aan de verduurzaming van je woning.  Bij vroegtijdig de verschillende mogelijkheden mee te nemen in het ontwerp kunnen de kosten en baten het best worden afgestemd.

Zo kan de woning ook circulair, energieneutraal of vernaculair (low tech) worden ontworpen. Hieronder staan de verschillende duurzame mogelijkheden verder uitgelegd.

Ben je geïnspireerd of wil je met één van onze architecten brainstormen over hoe jouw huis duurzaam of energiezuinig verbouwt kan worden? Kom dan langs op ons inloopspreekuur!

Circulair bouwen

De overheid heeft een enorme ambitie met betrekking tot circulair bouwen. Zo moet de gehele bouwsector in 2050 circulair zijn en zijn alle overheids uitvragen vanaf 2023 circulair. Maar wat is circulair bouwen? Circulair bouwen houdt in dat materialen telkens opnieuw gebruikt kunnen worden, dat we geen fossiele brandstoffen meer aanspreken en dat we de ecosystemen niet verder aantasten. 

ga naar pagina
Passiefhuis

Een passieve woning heeft een zeer laag energiegebruik en goed binnenklimaat. Zowel in de winter als zomer zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem is de temperatuur aangenaam en comfortabel. Het energieverbruik van de woning moet zo laag mogelijk zijn. De hoofdideeën van een passiefhuis zijn: minimale hoeveelheid installaties, maximale isolatie en kierdichting en gebruikmaken van passieve zonne-energie.

ga naar pagina
Energiezuinige installaties

Een verbouwing of woninguitbreiding is vaak een goede gelegenheid om de bestaande (verouderde) installaties te vervangen voor energiezuinige en duurzame installaties.

ga naar pagina
Bewust materiaalgebruik

Om duurzaamheid in je woning te introduceren is het verstandig om eerst eens goed naar de materialen te kijken die in de woning gebruikt gaan worden. Waar komen de materialen vandaan en wat is de impact van de productie en het transport? Maar wat wij met name belangrijk vinden is de vraag of de materialen op een eenvoudige wijze te hergebruiken zijn. 

ga naar pagina
Witte dakbedekking

Ruimten onder een plat dak worden in de zomer vaak onaangenaam warm. Een nieuwe ontwikkeling, om opwarming van het platte dak tegen te gaan, is witte dakbedekking. 

ga naar pagina
Energieneutraal verbouwen

Een energieneutraal huis genereert evenveel energie als het zelf gebruikt. De energie wordt bijvoorbeeld opgewekt door zonnepanelen. Energiezuinige installaties, zoals een warmtepomp, zorgen er in combinatie met een goede isolatie voor dat er tevens een minimale energiebehoefte is voor de woning. 

ga naar pagina
Groene daken

Ruimten onder een plat dak worden in de zomer vaak onaangenaam warm. Doordat de zon vaak de gehele dag op een zwart dakoppervlak staat, kan de temperatuur op een dak flink oplopen (tot wel 70 graden!) . Door gebruik te maken van een groen dak zal de temperatuur van het dak niet verder oplopen dan ongeveer 37 graden. Een zogenoemd sedumdak beschermt jouw woning ook tegen UV-straling.

ga naar pagina
Licht bouwen

Momenteel is er een trend waarneembaar richting lichte bouwsystemen, die zo de duurzaamheid verhogen.Waar vroeger mensen nog kloppend met hun knokkels op de muur testten of een woning wel van degelijke stenen gebouwd was, zien wij in onze praktijk nu veel vaker belangstelling voor lichte bouwsystemen, zoals houtskeletbouw of cross-laminated-timber (CLT). 

ga naar pagina
Energielabel verbeteren

Minder energiekosten en een fijne temperatuur in huis. Een verbetering van het energielabel van je woning geeft direct en indirect waarde aan je verbouwing.

ga naar pagina
Na-isolatie

Het na-isoleren van je bestaande woning kent meerdere voordelen: de energiekosten gaan omlaag, je energielabel (en daarmee de verkoopbaarheid van je woning) omhoog en het klimaat in je woning wordt aangenaam.

ga naar pagina
Zonnepanelen

Wat een enorme invloed hebben PV panelen op de Nederlandse architectuur! Waar woningen in ons land vroeger veelal afgedekt werden met rode dakpannen, zie je momenteel veel architecten,die juist kiezen voor een zwarte pan. Op deze manier zullen de PV panelen mooi wegvallen en ontstaat een egaal dakvlak. Wij vinden dit een interessante ontwikkeling en willen hier een goede bijdrage aan leveren, maar we geloven ook dat altijd kritisch gekeken moet worden naar de omliggende architectuur.

ga naar pagina
Slim ontwerpen

In de ontwerpfase kan al rekening gehouden worden met slimme oplossingen om jouw woning duurzaam te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon. Grote glasvlakken en ramen naar het zuiden oriënteren en de dichte goed geïsoleerde gevels richten op het koude noorden, is naar ons idee een slimme eerste ontwerp stap. Of het nu gaat om een dakopbouw, een aanbouw of een vernieuwde gevel, een duurzame verbouwing is mogelijk voor elk type huis.

ga naar pagina